Bloggens filosofi vs Rich Dad Poor Dads filosofi

Hej!

I boken Rich Dad Poor Dad skriver Robert Kiyosaki om hur ett månadssparande många gånger gör att man blundar för andra investeringar och hur det är dåligt att vara som genomsnittet. Här på bloggen och många andra ställen hör man däremot att detta är en väldigt bra strategi som efter tid ger en rejält mycket stålar. Tips som “att inte försöka slå index” t.ex. och liknande är frekvent förekommande.

Jag tycker själv att strategin som förs fram på bloggen är logisk och det är en strategi som jag själv följer i mitt eget sparande. Har samtidigt stor respekt för Kiyosaki och hans böcker så jag undrar nu vad er syn är på hans påståenden att inte vara som genomsnittet utan att sikta högre? Är det bara en fråga om hur lång tid man tänkt att det ska ta innan man blir rik eller ligger det något annat bakom dessa helt motsägande strategierna som båda verkar fullt logiska?

OBS! Kiyosaki lägger mycket vikt på att man ska utveckla sin finansiella IQ så en teori jag kom fram till var att Kiyosakis metoder kanske är bäst men kräver väldigt mycket förståelse i ekonomi medans strategin på bloggen är riktad mot vanliga (om man ska använda Kiyosakis ordval, genomsnittliga) sparare?

En ganska lång fråga så är tacksam för alla svar!

Andra får gärna svara på den här frågan också, men den är så pass intressant att jag och Caroline kommer att ta upp den i ett separat avsnitt vid tillfälle. Fram tills dess rekommenderar jag följande avsnitt:

I korthet handlar det för om olika strategier. Att investera sina pengar på det sättet jag pratar om tar ingen tid, kompetens eller energi. Det Kiyosaki pratar om fungerar också, men det kräver tid, energi, kompetens och är därmed ett helt annat spel. Något jag själv spelar men har skrivit väldigt lite om, då det tyvärr inte är till för alla. Men jag kommer att återkomma på temat. En bra bok i sammanhanget är "Millionaire Fastlane" som går all-in på det andra spåret. Den kommer också ett avsnitt på lite längre fram!

Tack så mycket! Nu längtar man mer än vanligt för de kommande poddavsnitten :). Kommer definitivt spana in “Millionaire Fastlane” också, är lite av en fanatiker när det kommer till böcker hehe.

Jag har bett om ett svar på hur man ska gå till väga för att nå en årlig avkastning 11% över tid. Jan svarade då att det eventuellt skulle kunna bli ett avsnitt kring den frågeställningen framöver.

På sätt och vis efterfrågar du något liknande, ‘hur ska jag göra för att bli bättre än vad som förespråkas på denna blogg’.

Kul att se att Jan åter igen hintar om att det kan komma (eller till och med kommer att komma) ett eget avsnitt kring detta.