Boende utomlands och sparande. "young professional"

Hej Bloggen!

På senare tid har jag börjat spendera mer tid på att öka min förståelse gällande att sparande / investering då jag inser hur viktigt det är för framtiden. Har idag ett isk på Avanza där det inte finns nämnvärt med pengar, ser det lite mer som att leka och förstå marknaden (aktier och två indexfonder). Sen när jag lyssnade på ett avsnitt gällande fondrobotar satte jag upp ett konto på lysa som då tar en mindre summa pengar varje månad.

Info: Runt 25 år, har inte bott i Sverige på runt 5 år, studerat utomlands och bor/jobbar för tillfället i Tyskland. Är fortfarande skriven i Sverige hos mina föräldrar men har ingen plan på att flytta tillbaka, iaf inte på en överskådlig tid. Har ett CSN lån.

Fråga: Vad anser ni är bäst för mig att lägga upp mitt sparande. Är det att överföra pengar till mitt svenska konto och spara som vanligt eller sätta upp något i landet jag bor i? (Vet ej hur länge jag stannar i Tyskland)

Tack så mycket på förhand!

Vänlig hälsning :slight_smile:

Hej

Om du bor och arbetar i tyskland ska du skriva dig och betala skatt där. Eller hur, visst säger lagboken så? Där man befinner sig mer än 180 dagar om året ska man vara folkbokförd. Eller finns det undantag i avtal mellan Tyskland och Sverige?

Jag vill inte skrämma dig i onödan men jag tror du balanserar i den gråare delen av gråzonen om dina banker tror att du bor i Sverige men om du i verkligheten inte gör det.

När / om du skriver dig i Tyskland så kan du inte längre ha kvar ditt ISK, men ev en kapital försäkring, hör med Avanza om det (fast kanske bäst att inte berätta för dom att du redan flyttat…)

Det finns väl bra nätmäklare i Tyskland också. Degiro kanske… De finns i många europeiska länkder. Kolla med dom vilken typ av depå du kan öppna i Tyskland och om de kan hjälpa dig med överföring från Sverige.

 

 

Jag bor i Tyskland och här finns gott om fond robotar. Scalable Capital, Quirion och Moneyfarm är bara några och jag har alla med olika inställda strategier. Kapitalskatt 26%. Samt de första 801€ befriad från skatt.

Jag hoppas på att du registrerat dig i Tyskland annars så kan det verkligen bli dyrt (och jag försöker inte skrämma sig).

Jag bor också utomlands och är skriven i landet där jag bor, och det fungerar utmärkt att ha kvar Avanza i Sverige eftersom jag avser att flytta tillbaka inom något/några år och aktiehandeln är inte lika billig och smidig här som i Sverige. Medan jag är skriven utomlands fungerar mitt ISK som en traditionellt aktiekonto vid försäljning men eftersom jag inte planerar att sälja av något innehav så låter jag det bara vara. Du tar en väldigt hög och onödig risk genom att hålla på som du gör nu.

Tack för era svar Kalle2 och Johan B!

Kan vara min okunnighet som spelar in en del här, men får nog kolla upp reglerna lite extra. Har registrerat mig i Tyskland också där jag bor så allt är korrekt när det kommer till det. Det är väl främst då att jag inte nämnt till skatteverket? att jag bor utomlands, är det ett måste?
Vet heller inte hur länge jag stannar i Tyskland, känns tråkigt att börja om sitt sparande i varje land man kommer flytta till. Kommer med all förmodan hålla mig inom Europa (om det spelar någon roll).

Har varit registrerad i Nederländerna, Australien och Tyskland (runt 6 månader) utan någon speciell anmärkning, dvs aldrig avregistrerat mig från Sverige och haft mitt ISK. Men jag kanske som ni säger är ute på gråzon genom att inte avregistrera mig i Sverige?

Lite utanför topic, men uppskattar all er hjälp.

Vänlig hälsning.

Hej,
Tack för en underbar blogg och jag har lärt mig så mycket!
Har lite samma fundering angående sparande utomlands. Är det någon som har bra tips på fondrobotar i Holland? I övrigt använder jag DEGIRO som tidigare nämnts.

Med Vänliga Hälsningar,
Angelica