Borde jag byta mina fonder?

Hej,

Först vill jag säga, tack för en superfin blogg! Den har verkligen hjälpt mig att ändra min syn på privatekonomi till det bättre! :slight_smile:

Jag är idag 26 år och min mamma har sparat 100kr var i 3 st olika fonder till mig på Handelsbanken under dom senaste 20/26 åren. Fonderna heter & ligger just nu på :

SHB Bosparfonden Bostadsrätterna - Marknadsvärde; 83 961 Vinst; 48 523

SHB Sverigefond A1 SEK - Marknadsvärde;77 725 Vinst;46 218

SHB Latinamerikafond - Marknadsvärde; 24 065 Vinst;17 384 (i denna fond slutade min mamma spara i efter några år tror jag)

Fonderna står idag i mitt namn, så jag har möjlighet att alternativt sälja dom. Jag vill låta dessa pengar växa tills jag kan få en miljon. Jag kommer även själv att kunna investera 500kr i månaden det närmsta året (jag pluggar just nu) därefter troligen minst 1500 kr.

Min plan är att när jag har uppnått min miljon vill jag börja investera i lite fastigheter, på sidan av mitt jobb.

Jag har lite frågor :

  1. Tycker du att jag ska sälja dessa fonder och placera ut någon annanstans ?
Eftersom pengarna legat där så pass länge, blir inte räntan-på-ränta högre ju fler år jag låter dom ligga där, är inte det isåfall bra ? Att låta dom ligga kvar och växa mer. Min mamma vill gärna vara med och bestämma, hon tycker att fonderna är bra och att det är osäkert att byta till något annat.
  1. Hur lång tid tror du att det kan ta innan jag uppnår en miljon ? Om jag lägger pengarna och månadssparar antingen i dessa fonder, eller några nya fonder som du rekommenderar. Anta då att jag månadssparar 1500 kr.

Jag är fortfarande nybörjare gällande fonder, aktier och uppskattar all hjälp jag kan få.

Tack så mycket på förhand!

Mvh

Emma

Hej Emma!

För mig är det här en no-brainer lite slarvigt och nonchalant uttryckt, men jag menar verkligen inte att vara det. Här är i alla fall mina tankar.

Sälj alla fonder. Du kommer då få ca 152000:- efter skatt. Dessa sätter du in på ett ISK hos Avanza eller Nordnet (jag använder Avanza, Jan både och).

Placera dessa pengar på en gång enligt globala barnportföljen. Jag själv hoppar över räntefonder, men Jan med flera tycker man ska ha dem. Du måste göra valet själv. Jag hade lagt 100% i LF Global Indexnära. Om du kommer fram till att du vill ha 10% räntefond så ta Spiltan Räntefond Sverige och 90% LF Global Indexnära. Med tanke på att de fonder du varit investerad i har varit rena aktiefonder så kan du lika gärna fortsätta med 100% aktiefonder, tycker jag.

Om du har detta som bas och sedan sparar minst 1500:- per månad så behöver du ca 15 år innan du har en miljon. 2000:-, ca 14 år, 2500:- ca 13 år.

Jag förstår att din mamma är orolig att förlora alla pengar om du placerar fel, men låt oss titta lite på vad de fonderna du har i portföljen är för något och vad de presterat de senaste fem åren. Procentsatsen säger hur mycket en investerad krona ökat i värde om den investerades för fem år sedan UTAN att man satt in mer kapital.

Bosparfonden, 76%

Den har aktier i 52 bolag varav 93% finns i Sverige. Fonden kostar 1,52%.

Sverigefond, 76%

Den har aktier i ett hundratal bolag varav 94% finns i Sverige. Fonden kostar ca 1%.

Latinamerikafonden, 22,8%

Den har aktier i 60 bolag i Latinamerika. Fonden kostar 1,60%

De två första fonderna tar i princip ut varandra så tillvida att de stora bolagen i Bosparfonden också finns i Sverigefonden. Man kan säga att du har aktier i Sverige och Latinamerika, thats it! Ingenting i USA (som är världens största ekonomi), Europa eller asien.

Sverige står för ca 1% av världsekonomin.

Om vi istället tittar på den populära fonden Länsförsäkringar Global Indexnära så har den ökat 107% de senaste fem åren. Den har aktier i ca 1600 stora bolag i hela världen. Den kostar 0,22%. Den följer ett världsindex som motsvarar ett genomsnitt av börserna. För att förstå mer om globala indexfonder så lyssna på Jans podd om bästa fonderna 2018 (https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2020/).

Jag skulle aldrig ha en fondportfölj som innehåller de fonder du har då jag tycker det är på tok för hög risk. Jag själv har bara globala indexfonder och då primärt Länsförsäkringar Global Indexnära.

Alla i Sverige som ingår i premiepensionssystemet och inte gjort ett aktivt val av fond placeras automatiskt i något som kallas för AP7 Såfa. Den placerar 100% i en global indexfond fram tills man fyller 55 år varefter den börjar lägga in lite räntwfonder (3% första åren). Den aktiefond som AP7 Såfa placerar i heter AP7 Aktiefond. Den innehåller ca 2500 av världens största bolag. Den har ökat med drygt 130% på fem år. Den kostar 0,11% inavgift. Nu kan man inte spara i den själv privat, utan bara via PPM. Däremot är LF Global Indexnära väldigt lik AP7 Aktiefond i bolag och fördelning/innehav över regioner och länder.

Så ja, du bör absolut byta fonder.

Ett tips; när du sålt av alla fonder så sätter du in ca 33600:- på ett räntebärande sparkonto (SBAB t.ex) eftersom du ska betala 30% vinstskatt och det är ungefär vad det blir om jag räknat rätt. Detta kan annars banken hjälpa dig med.

Lite nyfiken…utan att värdera…på vilket sätt tycker din mamma att fonderna är bra?

Jag hoppas du blivit klokare!

Stort lycka till och tveka inte att fortsätta fråga. Inga frågor är dåliga.

Du ska också ha en eloge för att di redovisat precis vilka fonder du har, deras värde samt vinstökning. Det gjorde det enklare att ge ett bra svar och jämförelse.

/Fredrik