Börja spara innan husköp?

Hej!

Vi bor i hyresrätt men planerar köpa hus inom de närmsta åren. Exakt när vet vi inte, det kan bli om ett år eller om tre år beroende på när det “rätta” huset dyker upp. Samtidigt vill vi börja månadsspara enligt fyra hinkar principen och LYSA då vi idag har det mesta av vårt sparande på ett vanligt sparkonto.

Bör vi vänta med att börja spara och investera med LYSA till efter vi har köpt huset?

Om vi börjar innan vi köper, skulle ni då rekommendera att behålla våra nuvarande besparingar(den tänkta kontantinsatsen) på banken och bara investera med “nya” pengar, eller är det bättre att flytta besparingarna till LYSA?

Självklart ska ni börja spara alldeles oavsett! Sparande handlar bara om att optimera sin budget, skaffa billigare avtal och försäkringar, tänka igenom sina utgifter. Allt som blir över varje månad sparar man. Hur ni sedan ska fördela sparandet är en helt annan fråga och handlar om hur stor risk ni kan ta med pengarna. Det är där hinkarna kommer in!

Kontantinsatsen kan ni se som ett målsparande med kort tidshorisont. Det bör ni då ha på bankkonto eller i alla fall med hyfsat låg risk. Om ni lägger kontantinsatsen på Lysa så kommer de förhoppningsvis att föreslå en fördelning med stor andel räntepapper. Det blir inte så kul om börsen dippar precis innan ni ska ha pengarna!

När ni sedan har skaffat er en buffert och sparat ihop kontantinsatsen, då kan ni lägga resten i den passiva hinken. Den kan ni till exempel ha i en global indexfond eller i Lysa med stor andel aktier.