Bostadsrätt eller hyresrätt efter hus?

Som rubriken lyder klurar jag på en stor ekonomisk fråga, bostadsrätt eller hyresrätt?
Jag är 26 år och äger ett gemensamt hus som nu skall säljas pågrund av separation, vi köpte det billigt för 4 år sedan när marknaden inte hade skjutit iväg i detta område ännu, så jag vet att jag kommer gå i vinst.

Jag studerar samt att jag har en tillsvidare anställning på deltid och har framtidsplaner på att bo kvar i staden i 2 år till.
Den stora frågan och risken, bör jag sätta vinsten i en insats till en bostadsrätt eller är det mer lönsamt att leta efter en hyresrätt?

 

allt handlar om vart du ska bo och hur marknaden ser ut i ditt område. Nu är det länge sedan du skrev detta så jag är nyfiken på hur du löste det, blev det hyres eller BR?

Är i samma situation nu men eftersom jag bor i sthlms ytterområde och hyreskontrakt är svårt att hitta samt att BR är ganska dyrt enligt mig, så måste jag fundera på detta scenarie eftersom jag också gick med vinst i en tidigare försäljning och har råd att köpa en BR.

BR, kostar ca 3,5 -3,8 msek (ca 50tkr/kvm) och avgift ca 3.000kr/mån

Hyres (nybyggt) kostar ca 12,700 kr /mån (det enda jag kan få just nu)

När jag räknar blir månadskostnaden ungefär lika för dessa scenarion där ca 5.000kr är amortering för BR. På det sättet är BR enligt mig ett bättre alternativ men jag måste lägga in ca 550 000 kr i kontantinsats. Har ingen bra kalkyl på vad som blir mest lönsamt eftersom det är svårt att veta hur bostadsmarknaden ser ut om 5 år.

Ska jag välja med hjärtat så blir det BR. Vet att Jan skrev om detta någonstans men hittar ej inlägget. Någon som har tankar kring denna situation eller gjort en bra simulering?

Hej!

Nu var det ett tag sedan denna fråga ställdes men här är artiklar med resonemang kring boende :slight_smile:

Hälsningar
Elin