Sparande till första bostaden

Tjena Jan! Tack för grym content, lyssnar både på podden och är flitig läsare.

Är en kille på 19 bast som tar studenten från gymnasiet nu i vår. Jag tänkte plugga på universitet i 3-5 år direkt efter studenten, men vill köpa bostadsrätt så fort jag får arbete efter mina studier ca fem år från idag. Har 100 000kr i startkapital som endast är ägnat åt första bostaden, hur tycker du dessa ska placeras och hur ska jag spara ännu mer, månadssparande/all lön från sommarjobb etc? Räknar med att jag kommer behöva 2-300k i kontantinsats vid bostadsköpet.

Eller (plot twist), är det rent av dumt att spara så mycket pengar åt ett bostadslån som sedan kommer kosta mycket i amorteringar när köpet väl är gjort? Vad ‘tjänar’ man mest på, tror du? Tänker mig att det bara blir svårare och svårare att komma in på bostadsmarknaden, och att det därför är bra att ha köpt sin första bostad så fort som möjligt.

Allt gott!

Hej!

Bostad är en stor grej, bo måste man ju göra oavsett om man ser det som en investering eller ej. Om du vill veta hur Jan tänker kring bostad så har han skrivit ett par artiklar om det, bifogar länkar här :slight_smile: