Belåningsgrad och sparande

Hej Rika Tillsammans! Stort tack för allt fantastiskt material och ert grymma engagemang med pod, youtube och blogg. Upptäckte Rika Tillsammans för runt ett halvår sedan och har redan tuggat igenom de flesta av avsnitten.
Jag har en fråga kring belåning/amortering kontra sparande eftersom jag själv sitter i en sits där ett stort ekonomiskt beslut ska fattas:

Jag ska ärva en större summa pengar och i samma veva köpa en bostadsrätt. Med summan jag får ärva kommer jag, om jag stoppar in allt i kontantinsats kunna dra ner belåningsgraden på bolånet till runt 70%. Ni har berört ämnet i ett antal avsnitt men skulle ändå vilja höra hur ni tänkt i samma situation.

Om jag istället kör full belåning 85% på bostadsrätten har jag ett par hundratusen kvar att istället för lägga in i kontaktinsats alltså kan investera. Jag har sedan ett par år tillbaka sparat i indexfonder, liknande struktur som i globala barnportföljen och en viss del i rena aktier för skojs skull.

Detta är pengar jag inte behöver till annat och sparhorisonten kan absolut vara upp emot 20 år.

Hade ni rekommenderat att stoppa in ytterligare en del av arvet i bostadsrätten och sänka belåningsgraden? Alt. full belåning och istället bara fylla på min befintliga indexportfölj? ev. något annat?
Hur hade ni tänkt?

Väldigt tacksam för svar!

/Lantman

Hej!

Om man kollar på hur det har varit 10-15 år tillbaka så skulle jag absolut säga att du ska köra full belåning och investera resterande, men historisk avkastning (och ränta) är inte en garanti för framtiden.

Där får man då väga in hur hög risk man vill ha i sitt boende och sparande, sedan även kanske kolla på sitt “humankapital” som Jan pratat om i tidigare poddar. Har för mig att det ska vara i detta avsnittet som han nämner det.
Kort och gott så menas humankapital: “Humankapital är människors utbildning, färdigheter, talanger samt kompetenser, även hälsa räknas in ibland”.

Har man då ett högre Humankapital kanske man även kan ta en högre risk i livet.
Tycker det är väldigt svårt att säga hur mycket belåning man bör ha, men att amortera ned till 50% så småningom vore inte fel i ett riskperspektiv, men kanske inte är det bästa ekonomiskt?

Här har du iaf ett avsnitt som Jan pratar om just detta ämnet i!