Bygga hus på enskild egendom

Jag och min man vill bygga hus. Jag ärvde nyligen en del av min föräldragård och har således en gård där vi planerar bygga huset. Någon som kan hjälpa oss väga fördelar mot nackdelar om vi ska stycka av en tomt på gården för att gemensamt äga den och huset, eller inte?

Vi tänker att vi slipper en Lantmäterikostnad om vi inte styckar av och om vi skulle gå isär i framtiden så är det ändå jag som skulle vilja bo kvar på gården och därmed lösa ut min man. Mannen är helt med på detta och har inget behov av att äga, men ingen av oss vill såklart att det blir orättvist om någonting händer.

Vi är gifta och har två gemensamma barn, inga särkullbarn.

Lite spridda funderingar.

Detta påminner om ett fall som jag var inblandad i för många år sedan. Även där ägde makan jordbruksfastigheten, dock ej som enskild egendom, och det äkta paret ville bygga ett nytt hus. Planen var att man skulle köpa ett nyckelfärdigt hus från en byggfirma och att båda makarna skulle stå på köpekontraktet. Detta upplägg förkastades direkt av banken. Makens halva skulle ha blivit hus på ofri grund, och hans del av skulden skulle inte täckas av pantbreven. Det hela slutade med en avstyckning.

Satsar din make några pengar i bygget? Utan enskild egendom skulle han då ha en dold äganderätt i fastigheten i samband med en skilsmässa. Är det enskild egendom är jag inte lika säker på detta. I vilket fall som helst, kan kontantinsatsen dokumenteras bör han i alla fall få igen de satsade pengarna.

Hur är formuleringen om enskild egendom skriven? Oftast kan arvtagaren upphäva klausulen om enskild egendom.

Har du fått hela fastigheten som arv, eller har du löst ut något syskon i samband med ett arvskifte? I så fall borde den senare delen inte vara enskild egendom och därmed ingå i bodelningen vid en eventuell skilsmässa.

En annan synpunkt är att bygger man en villa som kostar mångmiljonbelopp, så är kanske en lantmäterikostnad för några tiotusenlappar helt rimligt att ta.

Frågorna är många och svåra, varför du bör anlita experthjälp. Enligt min erfarenhet har LRF Konsult en väldigt hög kompetens i dessa frågor. Kontakta närmaste kontor och boka en tid med en jurist. Visst, det kostar en del, men det kan det vara värt. Eftersom lantbruket är en näringsverksamhet borde dessutom kostnaden vara avdragsgill.

Lycka till!