Byta fonder för tjänstepension

Hej!

Jag har sedan ett antal år tjänstepension via Söderberg & Partners där mitt pensionskapital nu ligger i fonden Proaktiv 75, som jag nu ser har rätt hög avgift på 2,09%, dessutom har jag sett att Söderberg & partners fått en del kritik för hur de jämfört fonden. Jag är 40 så ser att jag kan tänka långsiktigt och efter läsande av bloggen så tänker jag att barnportföljen nog är en passande portfölj för min del.

Jag funderar alltså på att ändra min portfölj för tjänstepensionen. Jag ska dock snart byta jobb till ett företag som inte använder sig av Söderberg utan har ett ITP-upplägg och min fundering är då om jag bara bör byta fonder även om jag inte kommer att få löpande pensionsinbetalningar till den på samma sätt från och med augusti år, då jag byter arbetsgivare med nytt pensionsupplägg. Intjänat kapital blir alltså liggande utan extra inbetalningar. Hur ska jag tänka kring bytet? Det är väl bättre att göra ett byte rakt av även om det inte tillförs nytt kapital, då avgiften är så hög?

 

 

 

Hej!

Jag personligen hade valt att göra ett byte även om det inte sätts in nya pengar om man hade möjligheten och kunde få bättre avgifter och resultat, t.ex. via Barnportföljen.

Vänligen

Elin

Hej. Jag skulle också flytta pengarna. De höga kostnaderna hos Söderberg & Partners kommer finnas kvar oavsett om du har inbetalningar eller inte och på så vis påverka din framtida avkastning. Flytta pengarna där du slipper betala för kontot och kan välja billiga fonder. Avanza är ett bra val. De har flyttblankett på deras hemsida och sköter alltsammans åt dig. Kolla om du kan påverka ev flyttkostnad hos Söderberg & Partners (ibland har de några % flyttavgift men den går ofta att påverka genom att låta dem försöka övertala dig att stanna).

Ett tjänstepensionskonto hos Avanza är gratis och fonderna i globala barnportföljen tror jag snittar på 0,2% per år. Utan att ha kollat Söderberg & Partners så har du sannolikt en fast kostnad på 300 kr/år för kontot, sedan 2% per år för fonderna. Sedan kanske rent av en administrativ avgift på 0,6% per år för gud vet vad. Och ändå har de mage att lägga vantarna på flera % av kapitalet vid en flytt.

Jag gjorde flytt av icke avtalsbunden TP från SEB och SPP till Avanza. Avanza betalar upp till 1000:- av flyttavgiften. Har lagt allt (ca 500’) i Nordea Indexfond Global till 0,40%. Flytten kommer ta ca två till tre månader säkert. Flytta är mitt råd!

/Fredrik