Ekonomiskt fri - ITP1 vs ITP2, förhandling

Hej,

Siktar på att bli ekonomiskt fri vid 45 års ålder och därefter arbeta sporadiskt. Idag har jag ITP2 vilket skulle, vad jag kommit fram till iaf, ge mig en avsevärt lägre slutpension. Detta eftersom ITP2 baserar sig mycket på vilken lön man hade sista arbetsåren, i mitt fall 0kr. Enligt minpension.se så handlar det om ca: 5tkr / månad livet ut i mellanskillnad ITP1 vs ITP2.
Fråga 1: Har jag tänkt/räknat rätt? Är ITP1 klart att föredra om man tänker förtidspensionera sig vid 45?

Fråga 2: Om jag sedan tänker förhandla med arbetsgivaren om att byta till ITP1 från ITP2 så tjänar även dem på detta, ca 7tkr/mån(!) i lägre inbetalningar i dagsläget för att vara exakt. Vad är rimligt att förhandla sig till själv i det bytet? Lön, extra pension, etc?

Stort tack för tankar, förslag, funderingar - har inte hittat något om detta någon annanstans inom “förtidpensions”-siterna. / Nissen

Hej!

1: Ja, om du tänkt förtidspensionera dig så vore ITP1 troligtvis mer lönsamt för dig.

2: Förhandling kan vara lite klurigt eftersom det finns riktlinjer för vem som ska ha vilken, nu vet jag inte när du är född men det gör skillnad.
Från denna text: https://www.alecta.se/foretag/om-tjanstepension/skillnad-itp-1-och-itp-2/#vem-ska-ha-itp-1-och-vem-ska-ha-itp-2-

"Vem ska ha ITP 1 och vem ska ha ITP 2?

I ITP-avtalet står det vem som ska ha ITP 1 och vem som ska ha ITP 2 och så här säger huvudregeln:

 • Den premiebestämda ITP 1 gäller för anställda som är födda 1979 eller senare.
 • Den förmånsbestämda ITP 2 gäller för anställda som är födda 1978 eller tidigare.
Men det finns två undantag:
 1. När ett företag tecknar kollektivavtal går det att ansöka om att ITP 1 ska gälla för alla anställda oavsett ålder. Om företaget får sin ansökan beviljad, syns det på försäkrings­bekräftel­sen från Collectum.
 2. Anställda som är födda 1978 eller tidigare och tjänar minst 10 inkomst­basbelopp, kan komma överens med arbetsgivaren om att helt gå över till den premiebestämda ITP 1."

  Har inte hört om någon som lyckats förhandla om detta när det inte stämt in på deras förutsättningar men önskar dig stort lycka till!

  Gällande vad man bör förhandla till sig så kan du kika på vad du har behov av. Firmabil? Extra hög lön som du kan investera för att ha när du förtidspensionerar dig? Etc.

  Hälsningar
  Elin

Hej Elin,

Stort tack för ditt svar! :slight_smile:

I slutändan hittade jag en tredje lösning som jag tror gynnade mig mest efter mycket räknande, nämligen tiotaggarlösning/alternativ ITP. Större insättningar än ITP1 och jag får då kontroll över pengarna själv. En hel del meck blev det för att undvika de berömda dyra lösningarna (årsavgifter, fondavgifter, osv) men hittade till slut en bra (“billig”) lösning. Helt sjukt vilken skillnad det är på insättningarna för mig ITP1 vs ITP2. Med ITP1 hade jag haft en insättning på ca 7tkr/mån, med ITP2(alternativ ITP) blev det 21tkr/mån…

Tycker att dessa frågor borde diskuteras mycket mer inom den “ekonomiska frihetsbubblan”, det är ju jättestora pengar det handlar om. Sen är jag fullt medveten om att det är ju långt ifrån de flesta som kan välja alternativ ITP…

Med vänlig hälsning, Nissen

Vilket bolag och fonder valde du? Jag funderade själv på alternativ ITP men valde att ligga kvar då jah inte planerar att gå i pension tidigare.

Däremot förstärkte jag min ITPK genom att ta bort familjepension. Har livförsäkring redan.

/Fredrik

Hej Fredrik,

Är inte helt säkert på om det är relevant för dig då jag använde mig av storupphandlade företagslösningar, men för mig blev det Folksam. Gjorde också precis som dig en översyn av familjepension och andra val… insåg att jag inte behövde höja mordlusten hos frun ytterligare. :wink:

Förstår dig helt, hade inte heller hoppat ur om det inte var för att jag inte tänkte jobba (men man vet aldrig…) till pension. Överväger även utlandsjobb några år.

Jag spelar försiktigt, billiga indexfonder från SPP blev det primärt. Du då?

/ Nissen

Max M föreslog också Folksam då de har billigast skal och då med “lösa” SPP indexfonder som man får bygga ihop så det i stort motsvarar en globalfond. Tricket är väl 60% USA, 20% Europa, 5-10% tillväxt och 5-10% Sverige. Min ITPK ligger idag hos SPP 100% i deras globala indexfond, men det lutar åt att jag flyttar till Danica som kommer ta 0,06% i avgift för deras Danske Invest Global indeks med nya uppgandlingen. Fördelen med att ligga kvar i ITP2 är slutbetalningen samt att jag är garanterad minst 65% av min slutlön.

Traditionella delen ligger hos Alecta.

/Fredrik