Ett alternativ till marknadstajming?

Jag kan inte tajma marknaden heller, men skulle man kunna utgå ifrån vad som redan har hänt istället för att förutsäga? Jag är i en situation med alldeles för mycket sparat (90%) och för lite investerat (10%). Jag lyckades undvika finanskrisen men kom sedan inte in igen, dels för att jag är fegis och dels p.g.a. underskötsel. I nuläget tycker jag kanske inte det är helt smart att dumpa in större summor på aktiemarknaden efter 8 års börsuppgång. Min tanke är istället att sitta relativt still i båten och vänta ut ett börsfall (det händer när det händer). I det läget, (1) när börsen gått ner 30-70% att under en 4-6 månader kliva in i en portfölj typ ”Globala barnportföljen” (stegvis för att inte försöka tajma botten). (2) efter en 3-4 års uppgång (de flesta uppgångar håller på längre än så vad jag sett) att krypa ner något i risk till typ ”Nybörjare portföljen” vilket ändå är mycket bättre än vad jag lyckats hålla mig till. För att (3) efter en 7-8 år av börsuppgång dra ner risken ytterligare till försiktiga portföljen med t.ex. 20% aktier. Om man nu hinner detta före nästa ras. Om inte så är det ju ingen katastrof att sitta kvar i ”Nybörjare portföljen”.Visst, man behöver nog lägga lite mer tid på detta (ett pris att betala för underskötseln). Jag inser såklart att ovanstående gäller för sådant som ska vara investerat i en 5-10 år (vid kortare tider måste risken ner ytterligare).Vad tror ni om det resonemanget – att inte tajma utan vänta på det som händer och sedan agera för att undvika de stora rasen? Eller tycker ni att resonemanget tyder på att jag fortfarande lider av illusionen av att jag tror mig kunna tajma marknaden? Mvh Fredrik

Jag hade en bekant som för tio år sedan rådde sin dotter att inte köpa en villa. Han ansåg att fastigheter var groteskt övervärderade. I det ränteläget som gällde då, hade han kanske rätt. Men med facit i hand var det ett dåligt råd.

Sens moral: Att förutse framtiden är omöjligt. Själv hade jag startat ett månadssparande och kört ut det mesta av beloppet på tre år.