Behålla alla kontanter i buffert och vänta ut år 2020?

Hej,

Stort tack för en väldigt intressant och pedagogisk hemsida! Fem plus, verkligen.

På grund av arv etc har jag under 2019 fått en summa om cirka 2,5 miljoner som jag nu funderar på att investera enligt fyra-hink-principen. Det flesta verkar vara överens om att marknaden nu är högt värderad och att vi är på väg ut ur en högkonjunktur. Jag vet att man inte bör försöka tajma marknaden, men vore det kanske ändå en poäng att sätta hela beloppet i ett 20/80-upplägg (kanske på ett vanligt fondkonto för att undvika risk för negativt utfall pga ISK-skatten) under 2020 för att avvakta och se hur saker och ting utvecklar sig? Jag tänker att jag i värsta fall förlorar ett års avkastning i mellanrisk- och passivhinken, men i bästa fall kan gå in marknaden när den är mer ”prisvärd”?

Stort tack för hjälpen på förhand!

Vänligen,
N

Folk sade att det skulle bli en rejäl börskrasch förra året. Det hände inte. Istället gick börsern upp 35% (delvis på grund av en svag krona, men desto större anledning att hänga med!). Hade du fått pengarn då och fegt på samma sätt så skulle du vara 800000 kr fattigare idag än vad du behövt vara.

Ingen vet hur lågkonjunkturen kommer bli. Det kan till exempel bli en inbromsning av tillväxten. Men det behöver inte betyda att vi tappar något. Tänk om börsen “bara” stiger 3-4 % och du missar 75000 kr?

Det är sådana här frågor som är anledningen till att man inte ska tajma marknaden. För då kan man lika gärna alltid stå utanför.

Men jag är vanlig småsparare som du. Kom inte och skjut mig om börsen backar…

Haha, jo. Du kan ha en poäng där. :slight_smile:

Allt beror på din kunskaps nivå :slight_smile: låg/vanlig kunskaps nivå= portföljer diversifierade Avanzas egna, lysa etc… Hög kunskaps nivå = day trading, swing, långsiktig förståelse. Påläst.

@Niklas: Kolla in RIKATILLSAMMANS-portföljen d.v.s. portföljen som ska gå bra i alla väder. Du kanske slänga in hälften där och månadsspara in resten enligt en annan portfölj?

Börja fråga dig själv om du spekulerar eller investerar.

Hur vet du när marknaden är prisvärd och det är dags att gå in? Kommer du som nybörjare våga köpa då när ingen annan vågar köpa? När du inte vågar köpa nu när alla andra vågar?

Du kommer läsa skräckrubriker i tidningen. Alla runt om dig kommer prata om hur mycket de har förlorat på aktier. Kommer du våga gå emot marknaden då?

 

skatten lär vara den samma eller förmodligen t.o.m. högre nästa år än den är i år.

 

När kommer du behöva pengarna? När är de tänkta att användas? Behöver du en bil eller bostad? Eller vill du öka din pension? Eller vill du låta det gå i arv? Detta kommer påverka vilken risk du bör ta.

 

Det är mycket pengar att få i knäet på en gång. Köpa in sig under 24mån tex innebär ändå att man ska handla aktier för 100 000kr i månaden. Det lär svänga rejält. Du kommer påverkas av känslor. Men försök se bortom det. 20% aktier är 500 000kr. Vågar du ens stöta in det på en gång? -20% av 500 000kr är -100 000kr

 

du måste bestämma dig för en tidshorisont och sen inte sälja vad som än händer. Räntor och sparkonto är till för pengar som är tänkta att ANVÄNDAS i närtid glöm inte det.

En vis man sa en gång. ”Buy a total market index fund and hold it forever”

 

det var lite tanke från mig. Ta det med en nypa salt

Jag har ett liknande problem men med lite mindre pengar. Jag tänker göra så här: Starta ett lysa konto med 100% räntor, dunka in alla pengar sen sakta öka andelen aktier i en takt som känns bra. Man kan ju vänta tills handelsavtal mellan USA-Kina är klart, brexit, irankonflikt mm innan man ökar aktienadelen. Låter det smart?

 

Låter som en plan. Själv skulle jag förmodligen inte köra 100% räntor men direkt börja med 20/80 istället. Så får man iaf teoretiskt en lite högre avkastning på pengarna som potentiellt kan kompensera för både skatt och inflation.

Samtidigt är det fortfarande marknadstajming när man anpassar aktier/räntor över tid på det sättet som du beskriver. Det kan kan dock fungera bra för att få en bättre känsla för din verkliga riskbenägenhet.

När jag började spara hade en liknande teori. Jag ville anpassa min fördelning av aktier/ränta efter hur marknaden hade gått den senaste tiden. Från 100/0 till 80/20, då 60/40 och när mina grafer skulle vissa återhämtning i några veckor/månader upp mot andra hållet igen.

Sedan fick jag några kloka kommenterar här på forumet att jag med stor sannolikhet skulle förlora på det. Och nu förstår jag också varför. Även om det teoretiskt låter fint så kommer man nämligen alltid halka efter på börsen. Man kommer hänga kvar i nedgångar och missa uppgångar. Där går mycket pengar upp i rök.

Vad som fungerar bättre är att helt bortse från börsläget. Jag personligen anser att den viktigaste faktorn av allt är sparhorisonten. Tänker man långsiktigt då spelar det verkligen ingen roll om börsen kanske kommer krascha under 2020 eller inte. Det kommer hända oavsett några gånger under hela sparperioden och då är det egentligen lika bra att få uppleva en krasch direkt i början när kapitalet kanske inte än är så stor. :wink:

Mitt tips: försök hitta rätt personliga risknivån, ta en ordentligt titt på tidshorisonten av din olika hinkar, ställa in på Lysa och sedan “stick to it” och börja månadsspara i hinkarna oavsett börsväder. Tänk hur skönt livet måste vara att inte behöva bry sig om börsvädret, ändra investeringsstrategi och ångra dåliga (och kostsamma!) beslut. :slight_smile:

Och vad kommer efter de händelser du nämner har spelat ut? Poängen är att det går inte att vänta på att börja investera tills kända risker har spelat ut. De är ju kända av alla och redan inprisade i kurserna.

Det är sant, och jag räknar med att Trump ser till att ekonomin går som tåget i USA lagom till valet i november. Så jag tänker vara uppe i en 90/10 portfölj till juni.

Jag har samma problem med 400 000. Jag tror att jag kommer att investera 10.000 varje månad med Avanza global, EM och lite Sverige fonder, inga räntefonder. Om marknaden kraschar kommer jag att investera ännu mer.

Jag är nybörjare och inte expert men jag läst att problemet är att du aldrig vet när det kommer att bli lågkonjunktur och genom att inte investera allt missar du mycket vinst.

Många påstår att det går inte att tämja marknaden ,men det finns signaler som kan tolkas, just nu ett krig är igång mellan USA och Iran som kommer att sänka börserna i Asien ,Europa och USA.,men som vanligt det finns vinnare på detta oxo.

Tänk om marknaden kraschar efter att du lagt in dina sista pengar. Då har du missat avkastningen fram till dess, sen kraschar marknaden och du har ingen krigskassa att stoppa in. Jag har mycket mer än det att investera så jag är också lite tveksam och rädd efter så många års uppgång. Funderar på att köpa en bostadsrätt och lägga 40% i kontantinsats för att få en så låg ränta som möjligt och låg amortering. Resten kanske jag behåller i min permanentportfölj till en börsnedgång och då skiftar jag över till 120% aktiefonder.

I genomsnitt är det bättre att investera allt på än gång än att sprida ut det. Men köper man nära toppen blir det förstås jobbigt.

Men det är bättre (i genomsnitt) att investera allt på en gång i en mer konservativ portfölj än att månadsspara sig in i en mer aggressiv.

Ett annat alternativ Jan brukar förespråka är ju också att gå 50-50 direkt och mmånadssparande.

Själv gillar jag förslagen ovan att gå in med allt (eller bara hälften) i t.ex. Permanenta Portföljen (aka Rika Tillsammans-portföljen) och sedan justera allokeringen framåt.

Men man måste kanske fråga sig vad som är värst. Att få miste om avkastning när man står utanför eller att uppleva en stor nedgång.

Jag planerar att investera aggressivt i långsiktig portfölj (70% AG/15%EM/15%Sverige) eftersom jag inte behöver pengarna och ledsen att jag missade mycket för att hålla det på mitt sparkonto.

Frågan är det marknaden på topp nu? Vi vet aldrig, eller?

Hej,

Jag gillar det som Mattias skriver att börja med 100% räntor på Lysa och sen öka successivt.

Mycket smidigt och ett bra sätt att lära sig hantera svängningar och förväntningar.

Sen ska man ju komma ihåg att det alltid kommer vara oroligt i omvärlden. Det viktiga är att lära känna sigsjälv och sin riskaptit. Tyvärr kommer det inte ge så mycket i kronor räknat i närtid men kunskapen är mycket värdefull.

Själv använder i praktiken två metoder:

  1. Räknar ut utifrån fyra-hinkar principen vilken fördelning/risknivå som är bra:
    1. En buffert på sparkonto.
    2. Mellanriskhink 5 gånger så stor som bufferten.
    3. Resten i passivhink = Totalt landar jag på 66/27/7 (aktier, räntor, guld).
  2. Sen justerar utifrån hur bra jag sover. En slags marknadstajming tyvärr som jag definitivt förlorar på... Men som alla andra lider jag av ett visst mått av nervositet och det ska man inte försöka blunda inför... Dvs, märker jag att det svänger för mycket så minskar jag i aktier och vice versa. Min fördelning just nu ligger runt 55/35/10 eller så.
Lycka till!