Feedback portfölj (utdelningsaktier och fonder)

Hej!

Har sparat i fonder under en längre tid, men har på den senaste tiden fått upp ögonen för samt blivit mer intresserad av börsen och aktier. Under de senaste veckorna har jag läst böcker, blogginlägg och lyssnat på poddavsnitt för att få grundläggande kunskaper kring ämnet. Nu har jag byggt upp en egen portfölj som jag önskar att få feedback på.

Min tanke är att fördela kapitalet; 60% på aktier och 40% på fonder. I framtiden vill jag enbart äga en utdelningsportfölj men fonderna kan kanske vara ett bra alternativt att ha tills mina kunskaper har ökat? Nedan har jag listat vilka fonder/aktier jag har tänkt välja samt den procentuella fördelningen:

Fonder

Länsförsäkringar Global Indexnära 24%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag 5-6%

Öhman Etisk Emerging Markets A 5-6%

Swedbank Robur Ny Teknik A 5-6%

Aktier (6% av kapitalet i varje aktie)

Castellum

Axfood

Nibe

ABB

Nordea

Resurs holding

Astra Zeneca

Vestas

Hexagon

Volvo

Microsoft

Kinnevik

 

Vad tror ni om fördelningen mellan branscher och länder? Har jag tänkt rätt med den procentuella fördelningen? Microsoft och Kinnevik finns redan i fonderna, är det onödigt att köpa dessa separat då? Har ni några tips på aktier eller fonder som kan bytas ut mot något annat?

Tack för hjälpen!

Jag skulle inte valt utdelningsaktier i en tid då bolagen inte lämnar utdelning! Satsa istället på värdetillväxt och det gör man bäst i investmentbolagen. Latour, Investor och Lundbergs tex.

Undvik dom små investmentbolagen!

Fonder ger inget mervärde.

Tack så mycket för ditt svar! Vad hade du bytt bort i min portfölj och ersatt med investmentbolag? Vad tror du i övrigt om fördelningen i min portfölj? Och vad är dina synpunkter till att äga enskilda aktier som redan finns i de fonder man äger?

Hej. Varför inte köra på ett par investmentbolag istället. Billig kvalitativ aktiv förvaltning som har historiskt slagit svenska börsen ( ingen garanti att de kommer fortsätta göra det). Många av investmentbolagen pyntar utdelning också.

Tack för ditt svar Alex! Menar du att man enbart ska satsa på ett par investmentbolag och skippa fonder/andra aktier?

Jag tycker investmentbolagen är i sig själv är ett stabilt sparande. Vill man komplettera med någon fond eller andra aktier kan man såklart göra det. Men man gör såklart som man själv vill. Läs på om hur substansrabatten hos investmentbolagen fungerar. I nedanstående länk kan man följa detta :slight_smile: Lycka till med vad du en väljer för sparande.

http://ibindex.se/ibi/

Hej den generella rekommendationen här på bloggen är att man kör 10% aktier och andra alternativa investeringar relativt till rekommendationerna här. Och 90% indexfonder + räntefonder. Jag tycker du bör tänka att börja där, du kan alltid öka den procentuella mängden aktier vid ett senare tillfälle. Kanske när du märker en överprestation relativt till risken du tar. Det skapar även en morot att investera mer om du vill ha en stor mängd aktier kronormässigt och inte procentuellt.

Mvh

Komplicera inte ditt sparande. Välj några stora investmentbolag. Du kan inte slå proffsen som styr investmentbolagens investeringar.

Låter klokt tycker jag

Jag hade bytt ut Nordea och Resurs mot Bank of Nova Scotia en kanadensisk bank som har delat ut varje år sedan 1832

Sen hade jag bytt ut Volvo mot Daimler. Daimler visst dom sänkte utdelningen medans Volvo ställde in helt.

 

Men det är såklart en smaksak viket bolag man väljer

Välj några stora investmentbolag med hög substansrabatt. Tex Investor och Industrivärlden