Flytt av likvider mellan investerinssparkonton hos olika aktörer

Hej,

Någon som vet hur man går tillväga för att flytta likvider mellan investeringssparkonton hos olika aktörer utan att påverka schablonbeloppet som ligger till grund för beskattningen? Det ska gå har jag blivit informerad om, men inte hur man går tillväga.

Beror litegrann på vilken bank du ska flytta till, men flyttas allt till Avanza (tex) är det bara att fylla i ett elektroniskt formulär på hemsidan.

Är dock osäker på vad som gäller med aktieinnehav. Själv ska jag flytta över från en storbank, där jag äger några enstaka aktier i industrivärden. Vågar man köpa aktier i industrivärden även via isk-kontot i Avanza? Är det tillåtet att äga samma aktie i flera olika isk:n? Gäller samma sak i kapitalförsäkringar - får jag äga aktier tex i industrivärden via ett isk i avanza och samtidigt inneha aktier i industrivärden via Nordnets kapitalförsäkring? Kan jag inneha industivä4den i flera kapitalförsäkringar?

Varför skulle du inte få äga samma värdepapper på olika konton?

Något du däremot bör se upp med är att det är förbjudet att handla med sig själv över börsen.

Det skulle faktiskt kunna ske av misstag om du har olika strategier på olika ISK. Om du får säljsignal på ett värdepapper i en strategi, och köpsignal på samma värdepapper i en annan strategi finns risken att du handlar med dig själv utan att ens tänka på det.

Sett utifrån kan det tolkas som marknadsmanipulation.

Detta ses inte med blida ögon av myndigheterna, som inte drar sig för att drämma till småsparare med slägga om de inte kan hela regelverket. Bryskt ingripande av våldsmonopolet, topsning, en runda genom rättsväsendet och kraftiga böter väntar runt hörnet.

“Spararen Ulf, 71 år, i Göteborg blev plötsligt en dag hemsökt av Ekobrottsmyndighetens (EBM) utredare från Stockholm. Han blev intensivt förhörd en hel dag och fick göra DNA-prov. Orsak; han hade handlat sin småbolagsaktie med sig själv. Värde 10 000 kr. Nu vill han varna andra.”
Källa: https://blogg.avanza.se/hemberg/2015/09/22/kop-inte-av-dig-sjalv/

En annan person, med kanske lite mer ont uppsåt, tjänade 12.000 kr genom att handla med sig själv och fick 400.000 kr i böter för detta.
Källa: https://www.di.se/nyheter/fler-aktiefuskare-kommer-fa-betala-boter/

Viktigast för att inte påverka schablonbeloppet allt för negativt är tajmingen!

Schablonskatten betalas nämligen över en fjärde del av kapitalet som finns på konton vid varje kvartalsskift (1/1, 1/4, 1/7 och 1/10 alltså) + för VARJE insättning på ISK-kontot. Uttag beskattas inte. Byter man vid fel tidpunkt så kommer du betala 2 gånger… en gång som saldo på den 1/7 och sedan samma belopp som insättning som del av flytten senare.

Det gäller alltså att sälja av och överföra till ett bankkonto strax innan den 1 juli och sedan investera igen EFTER den dagen. Du kommer stå utanför marknaden en kort period men det skulle ske oavsett du använder flyttservice eller inte. Om du vill göra det nu är det faktiskt lite bråttom. Nästa kvartalsskift närmar sig snabbt.

Själv skulle jag inte använda mig av en flyttservice av precis den anledningen att man inte kan styra flyttdatum vilket ledar till att risken för onödig dubbelbeskattning på hela ditt kapital blir ganska så stor.

”Överföringar mellan dina egna ISK-konton är skattefria, både när du överför värdepapper och pengar. Detta gäller dessutom både inom den egna banken, till exempel om du har flera investeringssparkonton på samma bank, eller om du överför mellan olika banker.”
Källa: https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/skatt-deklaration/hur-beskattas-ett-isk.html

På vilket sätt skulle man stå utanför marknaden om man använder flyttservice? Det är väl snarast tvärt om, att man är inlåst i marknaden de dagar som flytten sker.

Om jag inte är helt fel ute handlar flyttservice om en omregistrering av värdepappret till en annan mäklare, inte om en försäljning med en förhoppning om att någon vill vara så hemskt snäll och sälja ett likadant värdepapper så att mottagarsidan kan köpa det.