Sälja aktier på Nordnet och köpa samma aktier på Avanza

Hej!

Håller på flytta över delar av mitt innehav ifrån Nordnet till Avanza, är det okej att säg t.ex. på morgonen vid öppning, sälja ex Investor B Aktie hos Nordnet (inga stora belopp), och köpa densamma hos Avanza på eftermiddagen?

Gör jag något regelbrott då? Min enda avsikt är att flytta innehavet från ISK:n hos Nordnet till ISK:n hos Avanza.

Vet att man kan flytta innehav, men tror avgiften blir högre än om jag säljer o köper istället.

Tacksam för svar, Joakim

Om du flyttar hela portföljen, dvs. avslutar den hos Nordnet så är det gratis. Om du flyttar själv får du betala lite skatt när du sätter in det på ISK på Avanza.

Min Bror blev dragen inför rättegång och fälld för att ha köpt en aktie av sig själv på det sät du beskriver. En fond har jag dock rätt svårt att se att det skulle vara några problem med. Det min bror blev fälld för var ju att manipulera kursen på en aktie, men här så tar det ju dagar innan du får in den på det ena kontot och ut från det andra.

Men varför vill du flytta sakerna? Krångligt att ha två depåer? Själv känner jag en viss trygghet i att veta att jag inte är beroende av ett enda institut utan har en blandning av både Nordnet och Avanza för min investeringar.

Förlåt jag läste fel, du säljer odch köper ju aktier. Så länge du inte köper av dig själv så bör det ju inte vara någon fara.

Så här står det hos Avanza:

https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/aktier/vad-ar-marknadsmanipulation-och-insiderhandel.html

Handel med sig själv
Att lägga matchande köp- och säljorder i marknaden och på så sätt åstadkomma en affär där du är både köpare och säljare är ett beteende som kan utgöra marknadsmanipulation, eftersom det kan ge andra investerare en felaktig bild av ett värdepappers egentliga pris och omsättning. Detsamma gäller om det är två olika personer på köp- respektive säljsidan som agerar i samförstånd. Ett exempel på det är om en person lägger en köporder på sitt privata konto och en matchande säljorder på sitt företags konto.

Om du av skatteskäl önskar flytta ett innehav mellan två egna konton, t.ex. ett aktie- och fondkonto och ett ISK, är det inte tillåtet att göra det själv i marknaden genom att lägga matchande köp- och säljorder. Kontakta istället den bank du ska göra affären på för att få hjälp att göra den på ett korrekt sätt.

Men om du flyttar aktier kännns det i mina ögon dumt att göra dettta då du får följande kostnader:

  1. Courtage vid sälj på Nordnet.

  2. Spread förlust vid sälj på Nordnet.

  3. Skatt vid insättning av pengarna på ISK på Avanza.

  4. Courtage vid köp på Avanza.

  5. Spread vid köp hos Avanza.

Sedan är det upp till dig om du tycker transaktionskostnaderna är värt det eller inte…

Hur kan man köpa aktie av dig själv om en aktie är noterad aktie? Investor är en noterad aktie.

Jag förstår varför man vill flytta från Nordnet till Avanza.