Flytta ursprunglig ITPK

Hej!Har ca ett år oc 6 månader innan jag tänkte gå i pension. Var in på PTK Rådgivningstjänst och fick då rådet att flytta min ursprungliga ITPK som jag har kvar i Collectum. Är det ett bra råd? Hur påverkar det min pension positivt/negativt?Kloka råd önskas?/Tina

Jag känner inte till dessa så jag vågar inte uttala mig. Jag är dock väldigt skeptisk till alla sorters rådgivningstjänster där man inte betalar per timme. Vad var deras motivering till att du skulle flytta?

De valbara traditionella försäkringarna i ITPK erbjuder garantier samtidigt som de ger möjlighet till bättre avkastning än min ursprungliga ITPK i Alecta.

PTK betyder Privattjänstemannakartellen och är en sammanslutning av 26 fackförbund. Till skillnad från många andra oseriösa “rådgivare” så finns det, vad jag förstår,ett ärligt uppsåt. Man behöver alltså inte vara rädd för att bli grundlurad, med förslag om placering till helt oseriösa fonder.

Om råden håller högsta kvalitet, har jag däremot ingen uppfattning om.

Här kommer ett sent svar: Om jag förstått det rätt så är det en “allmän” rekommendation att välja bort ITPK ursprunglig för att den endast ger en låg garantiränta. Jag hade en mindre summa där som jag flyttade till ITPK Alecta Optimal Pension som placerar 60 procent av pengarna i aktier. Jag har 25 år till pensionen och tål därför högre risk.

/Kim

Jag kommer placera min ITPK hos SPP och 100% SPP Aktiefond global. Har också ca 25 år kvar till pension. Däremot vet jag inte om jag ska lämna ITP2 och gå över till en tiotaggarlösning där premien på lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp sätts in hos t.ex. Länsförsäkringar. Där skulle jag placera allt i LF Global indexnära. Det skulle bli drygt 9000:- per månad. Kostnaden är 0,20% i fondavgift + 0,20% i förvaltningsavgift.