Fonder i Nordea och Handelsbanken

hej,

Om man sparar 5000kr i fonder varje månad i Nordea och Handelsbanken ska man avsluta detta och välja Lysa istället?

Omöjligt att svara på med så lite info

1, vilka fonder är det du har på Nordea och Handelsbanken?

2, vad sparar du till? Vad har du för tidshorisont, syfte, risk mm.

Frågar du en lysaanhängare svarar dem ja.

Frågar du en storbanksanhängare svarar dem nej.

Du får nog hem och läsa på lite mer och omformulera frågan

Hej Ylva!

Tycker absolut att du ska välja bort storbankerna och istället gå till antingen Avanza, Nordnet eller Lysa beroende vad du föredrar.
Lysa är absolut bra om du inte vill göra någonting alls efter att du har startat ditt sparande, sedan är Avanza och Nordnet väldigt bra om du själv vill bygga en portfölj som t.ex följer “Globala Barnportföljen”.

Hur känner du själv?

Som princip borde man undvika storbankernas fonder (i synnerhet deras aktivt förvaltade fonder) eftersom de är : 1) dyra 2) avkastar mediokert.

Däremot, om du får bonus och morot i form av bättre bolåneränta och sånt om du sparar hos dem kan det vara värt att behålla en del av fondsparandet hos banken men då bara i billiga indexfonder. Med det sagt brukar inte deras indexfonder vara speciellt billiga heller ; runt 0,4 - 0,5% i årliga avgifter tar de ut och jämför detta med ca 0,2 - 0,3% som billigare indexfonder brukar kosta. Det kan ändå i slutändan handla om tusentals kronor i avgifter helt i onödan för en produkt som inte presterar bättre än t ex Länsförsäkringar global indexnära.

Men det är som sagt upp till dig.

Bör man ta ut pengarna från fonder i Handelsbanken och köpa fonder med Avanza istället?