Förberedelser inför vinterns elprischock på 100 000 SEK för vår el i perioden nov-mars... | Dagboksanteckningar

Någon som vet om det finns en liknande sida för oss som inte har tibber? Jag vet inte hur jag ska räkna på timmpris, känns så onödigt krångligt. Det som jag vil veta är hur min kostnad hadde blivit timmpris med min historiska förbrukning. Jag kan just nu exempelvis koppla upp greenely - appen (även om jag inte köper el från dom) så dom hämter data från min nätägare, så datan finns…

Om min kostnad hadde blivit ungefär samma eller marginelt större eller till och med bättre, då skulle jag veta direkt att jag skulle byta till timmpris, för jag har historisk inte alls anpasat mig till priserna än. I så fall skulle uppsidan vara stor

1 gillning

Har du timförbrukningdata?

Att mäta är att veta", därför skaffade jag mig förra året appen och tjänsten Greenly utan att ta deras elavtal, jag använder bara datainsamlingen. Minns inte vem det var som tipsade om detta, kan det har varit @angaudlinn? I den kan jag se hur timpriset hade fallit ut för mig (om jag hade haft timpris).

Enligt vattenfall så var ett rörligt elpris för SE3 i Augusti 299,50 inkl moms. Rörligt elpris passar dig som hänger med - Vattenfall

Man kan också enkelt se hur ens elförbrukning fördelar sig baserat på de tider på dygnet som är dyrt respektive billigt:

För augusti (jsom jag tror är en dålig månad för hur timpriset brukade variera över dygnet) så hade jag 35% av förbruklningen när elpriset var “billigt”, 30% av förbrukningen när det var “mittemellan” och 35% när det var “högt”. Skulle säga att drygt hälften av vår förbrukning i augusti var pool och spabad (250 + 500 kWh har inte checkat mätarna än). Resten är typ belysning, datorer (jobbar hemifrån), tv, tvätt/disk, kylar och frysar. Vi har inte gjort något aktivt val att flytta förbrukning mer än att vi inte kör poolpumpen (och därmed inte heller värmaren) mellan 19 och 07.

Även om jag personligen tycker att timpris är “läskigt” och att det inte passar en försiktig general som mig själv så har det varit intressant att följa utvecklingen.

OBS! Jag har inte gjort någon research i vilka som ligger bakom tjänsten och hur de tjänar pengar på de som liksom jag bara snyltar på tjänsten utan att köpa deras elavtal. Men rent användarmässigt så har det fungerat bra för mig och jag har inte betalat något. Det är möjligt att de vill ha mer data även från icke “kunder” för att bygga sin tjänst och modeller.

Man får inte heller över historisk data så det tar ett tag innan man börjar se mönster.

2 gillningar

Nej, det var inte jag, men nu fick jag åtminstone tummen loss att tanka hem den själv som jag planerat. :slight_smile:

1 gillning

Ja jag har det

Ok, här kommer en kort uppdatering av veckans aktioner.

@MPJ förbarmade sig över mig med ett möte

Precis som vi har @skogstomten som är forumets husgud när det gäller bilar, bilekonomi och som hör därtill utser jag härmed @MPJ till forumets husgud när det gäller energieffektivisering och kunskap kring värme, el, elsystemet i Sverige. Kanske inte så konstigt i och med att han förmodligen har jobbat med frågorna längre än jag har levt. :joy:

@MPJ erbjöd sig att ha ett möte med mig i måndags och det är nog det mest givande mötet som jag har haft någonsin kring vårt hus och energiförbrukning. Det började med att jag mejlade honom vår elförbrukning sedan 2016, han stoppade in det sin excel-fil (@skogstomten - I’m sorry, men hans fil slår nog din bilkalkylsfil :nerd_face:) och vi fick ut en hel del matnyttig information.

Månadsmedeleffektkurva

T.ex. tittade vi månadsmedel-effektkurvan där man egentligen sorterar bort allt förutom temperatur och effekt.

Med risk att jag missförstod (du får rätta mig då @MPJ) så fokuserade vi på differensen i det vertikala. Det är nämligen när man har helt olika förbrukning trots att temperaturen ute är samma. I (1) är det t.ex. en jättestor skillnad mellan förbrukning av energi vid 5 graders utetemperatur 2017 eller 2020/2021. Samma skillnad kan man se på (2) där det är gansak stor skillnad mllena 2020, 2021 och 2022P.

Slutsatsen från den här kurvan var i alla fall jag har ganska stor spridning vilket visar på att det finns saker att göra. Tittar man på prognosen (de ljusblå cirklarna) så ligger de nedanför de flesta andra vilket tyder på att prognosen ser bra ut.

Ooptimal körning av värmepumpen

Det andra som @MPJ tittade på var hur förbrukningen såg ut per timme och veckodag och vi jämförde 2021 mot 2022.

Här ser man att vi gick på nästan toppförbrukning konstant (säkringen på 25 A maxar ut vid typ 16 kWh/h). Slutsatsen man kan dra från ovan är att förmodligen har elpatronen i värmepumpen kört konstant. Särskilt tydligt blir det mot februari 2022:

Nu var i och för sig februari 2021 kallar än februari 2022, men det är ändå tydlig skillnad. Med tanke på att min December 2021 såg ut som följer, ger även det att det finns förbättringspotential:

Det jag blev lite förvånad över är hur mycket slutsatser som @MPJ drog av att bara kolla på grafer som ovan. :joy:

Stor skillnad i hur man använder sin värmepump

Sedan hade @MPJ även tagit sig tiden att kolla på min värmepump specifikt. Där visade han mig sidor från en “databook” som jag aldrig sett, ingen VVS:are har visat mig eller ägare gått genom. Det som vi tittade på specifikt var värmeeffektkurvor som visade COP-faktorn - dvs hur många kilowatt värmepumpen ger vid en förbrukad kilowatt. Värmepumpen är ju typ som en hävstång där man stoppar i 1 och får tillbaka mellan 1 - 5,5.

Ovanstående bild visar alltså att vid 2 graders utetemperatur (grå fet linje) så kan jag vid en framledningstemperatur på 35 grader ha en COP-faktor på mellan 3.1 - 4.2. Dvs. för en kW in så får jag 3.1 - 4.2 kW ut. Vid -7 grader ute (fet svart linje) så är det mellan 2.5 - 2.8 kW. Sedan kollade vi det här för olika framledningstemperaturer.

Min lärdom från det här var:

  • Min värmepump är inte alls så dålig som jag trodde
  • Ju längre jag kan hålla en lägre framledningstemperatur desto högre COP får jag, desto mer energi sparar jag

Det som återstår från ovan är ju att försöka mappa hur ovan stämmer överens med temperaturen i huset vid olika utomhustemperaturer. Vi jämförde även ovan mot min värmekurva som är inställd på pumpen enligt följande - där man mappar framledningstemperatur mot utomhustemperatur:

Dvs. att även vid 0-gradigt som är ganska vanligt här i Skåne, så borde det vara möjligt för mig att ha en COP på 2.9 till 3.1 enligt nedanstående tabell (som jag annars aldrig hade kollat i):

Det här är ju superväsentligt eftersom det betyder - för att det ska bli lätt att räkna - så har jag vid +7 grader ute (normaltemp i Skåne är typ 4 grader) och en framledningstemperatur på ca 35-40 grader en COP på runt 4. Dvs. att om jag behöver 10 000 kWh värme så kan jag antingen:

  • Köpa 10 000 kWh värme via fjärrvärme
  • Köpa 2 500 kWh el som jag kör via värmepumpen och får 10 000 kWh värme

Det betyder att om nu fjärrvärme kostar 1 kr/kWh som det gör i Skåne (exkl. abonnemang etc) så behöver elpriset vara över 4 kr för att det ska löna sig. Det här skjuter ju också i sank alla argument som jag har hört från andra att “fjärrvärme” är alltid bäst i Skåne. Nej, fram till i år har det varit bättre med värmepump…

Lägger jag på de där 120 000 SEK jag har fått för installation av fjärrvärme (rör + installation + växlare) som ska slås ut på kWh-timmarna, så förstår jag nu @MPJ att det inte är ett helt självklart val. Särskilt inte när jag har misshandlat min värmepump (äntligen fattar jag också vad som menas med att optimera värmepump. Tror jag. :joy:)

Målet är att komma in under 30 000 kWh för 2022

Mitt mål - vilket @MPJ även prognosticerade i en graf - är att komma in under en total årsförbrukning på 30 000 kWh. Just nu 19 605 kWh, så det ger en "budget"på 10 395 kWh för sep, okt, nov och dec. Det borde vara görbart tänker jag. Här är @MPJ:s prognos på liknande temperaturer som förra året (då det såklart beror på temperaturen) - han tror mellan 28 500 - 30 000.

Eller, så lever du som du lär…

Det nästan roligaste (skämmigaste? :joy:) i samtalet var i slutet när @MPJ frågar mig:

Så, vad tar du med dig - vad är nu planen framåt?

Jag känner mig lite nervös och vill svara rätt, så jag säger:

Jag kommer nog tacka ja till fjärrvärme-offerten, för det borde ju ändå bli billigare…

Varpå @MPJ säger:

Ja, eller så lever du som du lär. Du använder tiden nu framåt för att faktiskt ta reda på data, siffror och vad din värmeförbrukning är under kontrollerade former - dvs. där du använder värmepumpen bättre, styr värmen till där den behövs, har koll på din elförbrukning - så att du sedan kan fatta ett informerat beslut baserat på fakta och inte på panik.

Då kan du dessutom fatta ett beslut inför nästa värmesäsong då man desustom vet mer om spelreglerna, inte konkurrerar med alla andra som har panik och så vidare.

Tror övriga kommentarer från min sida är överflödiga. :joy::blush: Det skiljer inte så mycket det här från andra områden i livet. Även här kan man tydligen få elstress, agera emotionellt istället för rationellt, kasta ut beslutsprocesser genom fönstret och agera i affekt.

@MPJ - du har en stående inbjudan att komma till podden när du vill, och framförallt tack än en gång.

28 gillningar

Jag har även haft följande på besök:

  • Solpanelsfirma - så jag har fått offert på solpaneler

  • Snickare - för isolering av kattvind

Men det kommer som separata inlägg, för självklart har jag lyckats göra bort mig här också. :blush::man_facepalming:

10 gillningar

(Inte menat som något dåligt)
Måste vara skönt att ha pengar nog att göra åtgärder som dessa, själv har vi buffert på 20 000 totalt :slight_smile: vi kan på sin höjd sätta nya tätningslister resten måste sparas inför vintern.

3 gillningar

Vi hade större variation än så vid låga temperaturer, tog mig en stund tills jag kom på att det var motorvärmre + kupevärmare som spökade i datan :shushing_face:, speciellt med en dåligt isolerad bil + frysen fru som körde den länge. Blev dramatisk sänkning under Corona när hon jobbade hemifrån.

1 gillning

Ja, absolut. Men den stora insikten är att de flesta saker inte är ekonomiskt försvarbara. Ingen av grejerna som vi fått offert ser vi ut att göra även om vi skulle ha råd.

En annan insikt är ju att de flesta som uttalar sig egentligen inte har superbra koll på läget… pratade faktiskt med @Ola_Morin om det idag, det är ju konstigt att det inte finns något ställe där man faktiskt kan få hjälp och få allt som jag skrivit ovan i en rapport med rekommendationer…

5 gillningar

Fungerade den kommunala energi- och klimatrådgivningen så dåligt?

Skulle vara intressant att höra dina åsikter då jag aldrig har kommit till ett läge där jag har kontaktat dem.

Japp, jag är med på att starta upp ett sådant bolag! Jag är en jäkel på att skriva rapporter, administrera, hålla koll på både det ena och det andra, men just själva husanalyserna vill jag hitta någon partner som gör - som förmodligen hatar allt det andra kring driva bolag som nämns ovan.

Den som känner sig träffad kan pma mig, första testet blir att utvärdera @janbolmesons villa och skriva ihop en rapport med verkligt actionable steg. Går han igång på resultatet så kommer det bli stort!

5 gillningar

För att vara tydlig i detta fallet är att “prognos” ska tolkas som “mål”.

När jag la prognosen/målsättningen så tänkte jag så här.

Är det ett rimligt mål att kunna köra på samma förbrukning som vi bevisligen hade periodvis 2017 och att vi lyckas spara in elbilens förbrukning som inte är många hundra kWh/månad?
(Troligen första halvåret 2017 utan att ha kollat siffrorna exakt, det är inte ovanligt att förbrukningen plötsligt stiger då någon tyckt att det varit kallt och varit inne och pillat utan att veta)

Kändes inte som ett helt orimligt mål så då lade jag ett mål för effektsignatur för hösten på den nivån. Sen kan man uppdatera målet/prognosen för ett helt år så man ungefär vet vart man är på väg.

1 gillning

Jag har dragit fler slutsatser än vad jag berättade för Jan, exempelvis så löste huvudsäkringen troligen ut på natten mellan 02-03 den 2021-12-07. Syns i kurvan då vi når 19 kW, som är mer än vad huvudsäkringen klarar långvarigt, för att sedan sjunka ned till lägsta uppmätta för månaden… Sen dröjde det några timmar innan familjen Bolmesson vaknade och konstaterade att det var kallt och mörkt.

Det går att leta reda på när Teslan laddades första gången hemma.

Värmepumpen har när den gick på rumsgivaren troligen gått mer eller mindre on/off i kombination med elpatronen, man ser att ena timmen har vi 18 kW effekt och timmen efter 4-6 kW dygnet runt.

8 gillningar

Tack till Jan och mpj.

Jag trodde mig vara duktig på att analysera förbrukningskurvor, men inser att jag har en bit kvar :slight_smile:
Jag har en del att titta på.

Men att värmepumpen drog mer el feb-21 jfmrt med feb-22 och dec-21 måste ju häröra till att dess COP var lägre då feb-21 var ordentligt kallt.

Men kanske också att den är lite liten för husets effektbehov om det är kallt ute? Mycket tillskottsvärme från elpatronen alltså?

Eftersom värmekurvan kallar på som jag ser i diagrammet 42C vatten vid 0 grader ute undrar jag hur det lirar ihop med befintliga radiatorer?

Eller snarare, är det radiatorerna som kräver högre framledningstempertur för att hålla huset varmt ?

Fjärrvärme har en poäng- ersätta elpatronen :slight_smile:

1 gillning

Jag läste att ni skaffade smarta termostater men att det inte riktigt funkade. Jag skulle ändå vilja ta upp det igen. Vi bor i en bostadsrätt och har under dem senaste åren bytt till smarta termostater i 6 av 11 lägenheter. Huset värms via fjärrvärme, är ett gammalt tegelhus från 1940 talet och är därför dåligt isolerat jämfört med dagens standard. Jag skriver det för att ert hus är ungefär lika gammalt.

En dålig isolation leder förstås till att inomhustemperaturen sjunker snabbt om man drar ner på uppvärmningen och det är precis då som smarta termostater kan ha mest besparningspotential. Värmefluxen genom ytterväggarna är i första hand lineärt kopplat till temperaturskillnad mellan inomhus- och utomhustemperaturen. I vårt hus faller temperaturen ca 1 grad dem första två timmar på en vanlig vinterdag med en temperturskillnad på ca 15 grader. Om vi är borta 8 timmar per dag när vi jobbar och sänker temperaturen då, så har vi en avsevärt lägre värmeflux under den tiden.

Det hela görs automatiskt då dem smarta termostaterna har en så kallad geofencing function och känner av om vi är hemma eller inte och sänker måltemperaturen till en ‘borta’-temperatur så fort ingen är hemma längre (eller rättare sagt så fort ingen mobiltelefon är hemma längre). Sedan slår de på igen redan innan vi är hemma när de känner av att vi närmar oss hemmet.

Vi har inte så många år erfarenhet av utfallet och boytan som styrs av smarta termostater ökade gradvis från 2018. Dessutom är det mycket brus i data på månadsnivå och det är bara en bråkdel av boytan som uppväms via smarta termostater, därför är det svårare att se en effekt på hela husets uppvärming. På årsbasis ser det lite bättre ut med bruset, men då är det bara 4 år som vi har utvärderat än så länge.

Sedan 2018 skjönk uppvärmingsenergi per graddag kontinuerligt och ligger nu ca. 9% under värdet för 2018 (47.1 kWh/graddag 2018 jämfört med knappt 42.9 kWh 2021). Detta kan naturligtvis bero på ett flertal olika faktorer såsom t.ex. förändrat uppvärmningsbeteende då nya grannar flyttade in under tiden.
Tråkigt att det inte funkade bra för er. Skulle vara bra att höra från andra som har testat smarta termostater.

1 gillning

Den stora skillnaden är att det ena huset har fjärrvärme och den andra värmepump.

Fjärrvärmen är i stort okänslig för framledningstemperatur, temperaturen på elementen, och effektsvängningar inom rimliga gränser, dvs har inga problem att leverera effekt för att värma upp ett rum när den smarta termostaten tycker det. Och även leverera den högre framledningstemperaturen som krävs för att inom rimligt tid värma upp rummet.

Värmepumpen har inte dessa fördelar, den får sänkt verkningsgrad/höjd energiförbrukning om man kör för hög framledningstemperatur. Dessutom är effekten begränsad så risken är stor att när man ska värma upp huset/rummet är att elpatronen går in som spetsvärme med COP 1 istället för COP 3-4. Det är också anledningen till att nattsänkning med VP inte alltid är en bra lösning. Kör man dessutom timdebitering så sänker man elförbrukningen de statistiskt sett billiga timmarna för att sedan värma upp på de dyrare morgontimmarna…

3 gillningar

Ja vill man starta eget som någon form av energikonsult är det nog bra läge nu.

1 gillning

Vi har suttit i ett liknande läge. Dock med ett nytt hus.
En frånluftsvärmepump som verkade bra på pappret, men som i själva verket kör mycket på elpatron. Vi trodde först att den var dåligt inställd och höjda kraven på när elpatronen skulle starta, det gjorde skillnad.

Den 7e mars i år stängde vi av frånluftsvärmen och körde enbart med en luft/luft plus vedkamin. Innan körde vi ved plus frånluft.

Nedan är resultatet:

2 gillningar

Tack för bra förklaring. Skulle du kunna utföra det lite mer och berätta hur mycket temperaturhöjning per timme en värmepump klarar av utan att tappa för mycket COP? Jag vet att man borde prata om effekt, men det är ändå temperaturhöjning som man vill ha, så det är lite lättare att relatera till detta. Finns det en tumregel för detta?