Fördelning räntefonder i hinkarna

Hej,

Jag har två funderingar.

  1. Ni pratar om att storleken på bufferthinken ska vara 12 månaders utgifter minus alla garanterade inkomster under året. I mitt fall landar detta på en “positiv” siffra, dvs. de garanterade inkomsterna blir högre än utgifterna. Hur ska man tänka då? Lägga den godtyckligt och placera maximalt i nästa hink, eller?

  2. Hur ska man man tänka gällande fördelning av räntefonder i de olika hinkarna och de rekommendationer ni har rörande att tänka andelen motsvarande ens egen ålder då man åasserat 50-55 års ålder. I mitt fall skulle jag då sätta 56% i räntefonder. Men, ska jag då räkna så att det blir på hela sparbeloppet totalt (där jag kan ha olika fördelning i de olika hinkarna) eller ska jag sätta 56% per hink, eller gäller detta bara den passiva hinken?

Med vänlig hälsning

Stefan

Hej Stefan!

  1. Isåfall hade jag lagt en buffert beroende på vad du kan tänka dig att du har för oförutsägbara utgifter som kan dyka upp, när man bor i en lägenhet så hade jag sagt 30-50tkr men är de en bostadsrätt så är nog 50-70tkr mer rimligt, sedan hus så kanske lite till.

  2. Jag hade istället gått på tumregeln: “Investera 10% i aktiefonder för varje år du kan avvara pengarna”. På så sätt så får din sparhorisont bestämma fördelningen istället för din ålder.