Omfördela vid köp av boende

Jag har i nuläget en portfölj med 60% aktiefonder och 40% räntefonder där jag sparar till ett boende. Jag tror att jag kommer att behöva pengarna inom 3-5 år, men det kan också dröja några år efter det. Därmed undrar jag om det finns några tumregler eller strategier kring hur man ska omfördela aktie- och räntefonderna i portföljen när utgiften närmar sig? Jag vill ju inte riskera att för stort kapital förloras i ett börsras precis innan jag ska använda pengarna, samtidigt som jag vill ta en högre risk när det är en längre tid kvar tills jag behöver pengarna. Tänker om det finns någon strategi utifrån hur länge man har kvar till utgiften och som hänger ihop med en omfördelning av portföljen?

Tack på förhand.

Mvh Viktor

Hej Viktor!

En tumregel jag brukar använda och föreslå är att du har 10% i aktiefonder för varje år som du kan avvara pengarna.
Så om du börjar på 5 år så har du 50% och sedan för varje år som går så sänker du andelen aktiefonder med 10%, så vid uttag så sitter du på 10/90 portfölj.

Hoppas detta svarade på din fråga!

Hej Robin! Tack för din förklaring! En följdfråga: Brukar du ta ut pengarna som du ska använda ett år innan och sätta in på ett sparkonto med insättningsgaranti? Borde man annars inte kunna fortsätta med 100% räntefonder det året man ska använda pengarna, eller anser du att det är för stort risktagande?

Ännu en fråga: Om man ska använda pengarna inom snar framtid men inte vet riktigt när, tycker du att det är för riskfyllt att ha 100% räntefonder? Föredrar du att man har pengarna på ett sparkonto med insättningsgaranti istället?

Tack på förhand.

Sista året blir det en 10/90 portfölj med den strategin, eftersom du sätter 10% aktiefonder vid ombalanseringen när du har ett år kvar.
Räntefonder är inte en jättestor risk, däremot så är det inga garanterade pengar och du kan förlora pengar lika gärna som att du tjänar pengar.

Jag föredrar sparkonto med insättningsgaranti då det är garanterad avkastning på kort sikt.