Hur balansera hink modellen vid olika åldrar!

Hej!

Blev riktigt inspirerad av Er video om fyra hinkar modellen. Äntligen en enkelt och strukturerat sätt att se på sina besparingar. Jag har ca 5 år kvar till min pensionering och har en sparportfölj bestående av aktier och en mängd olika typer av fonder som jag investerat i under dom senaste 20 åren. Upptäckte nu när jag gjorde en analys med hjälp av hink-modellen som ni beskrev i videon (kanon bra förklarat) att jag förmodligen har en kraftig obalans i mina fyra hinkar inte minst sett till min ålder. Ni beskriver i modellen några enkla tumregler att följa men saknar hur jag ska tänka när jag balanserar om hinkarna också med hänsyn till att jag har en hel del orealiserade vinster och med hänsyn till att jag börjar närma mig pensionen.

Det visade sig att jag nu har följande “hink balans” Buffer:17%, Mellan: 23%, Hög:22% och i Lek hinken hela 38%.

Tacksam för några enkla råd och tumregler

Tack för en kannon bra blogg!

Urban

 

Hej!

Saxar delvis från annan tråd:

  • Under 40 år, inga obligationer
  • 45 till 60 år, ”ålder minus 18” i obligationer
  • 65 år eller äldre, 65% obligationer
Jag rekommendera att strunta i hinkarna och köra global aktiefond + global obligationsfond, t.ex. Avanza Global eller LF Global Indexnära och AMF Räntefond Mix för obligationer. Alltså två fonder totalt.

Enkelt är bäst. Är du 60 år gammal ska du ha 60-18=42 % obligationer (AMF Räntefond Mix) och resten global aktiefond. När du gått i pension bör du ligga runt 65% obligationer framöver. Vill du kan du krydda ~20-25% av aktiedelen med en svensk fond, t.ex. Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller AMF Aktiefond Småbolag. Det blir då 10% Sverige 25% globalfond och 65% obligationer sammanlagt.

Lycka till!

Hej Urban,
Jag håller med dig om att hinkarna är ett bra hjälpmedel för att få struktur!

När jag ser din balans så tänker jag rent spontant att lekhinken är för stor. Men om de pengarna ska flyttas till bufferten, mellanriskhinken eller passiva hinken är svårt att säga för oss andra som bara vet din procentuella fördelning.

En buffert på 17% kan vara för liten eller för stor beroende på hur stort det faktiska beloppet är i kronor räknat och vilket liv du lever. Det är skillnad på 17% av 10 000 kr eller 17% av 10 miljoner kr.

När planerar du att börja göra större uttag från portföljen? Första dagen på pensionen eller tio år senare? Det påverkar din fördelning mellan mellanriskhinken och passiva hinken.

Du nämner orealiserade vinster, så jag antar att du inte använder ISK. Det kan väl vara lämpligt att räkna bort skatten du har framför dig. Om du vill räkna i detalj eller höfta är upp till dig.

Hej Björnen,
Och tack för tipsen.
Givet rekomendationerna för bufferhinken (en årskostnad) och lekhinken (10% av portföljen) så behöver jag minska dessa och flytta över investeringar till mellan- och hög -riskhinken.
Och givet min ålder och investering perspektiv bör jag öka på mellanrisk hinken rätt ordentligt.