Fråga 1: hur stor sparkvot? fråga 2: fondrobot eller nätmäklare alternativkostnad utan hävstång?

Hej. vill bara börja med att säga tack till allt bra jobb ni gör och den givmildhet ni visar när ni hjälper väldigt många människor få ett bättre liv. har lyssnat på i princip alla era avsnitt och sett Jan både i samband med Balansekonomi och Fika tillsammans men har dock nästan inte alls gått in på bloggen fören nu. har två frågor som jag har funderat på ett tag nu som hade varit kul att få svar på.

fråga 1: hur stor sparkvot bör man ha? och ja, jag inser att detta är en komplicerad fråga. jag har för mig att jan vid ca nyår att han skulle göra ett avsnitt på detta men det har inte kommit än. kanske kommer i sammband med FIREavsnittet? men känner att nu har jag väntat soppas länge med denna frågan att det e dags att ställa den så kanske jag kommer få svar på den flera gånger.

så vi bryter ner det lite. vi utgår ifrån att jag är 30 och vill komma ur 40,40,40 fällan. utan bara vill hamla i 40,40,100 fällan (alltså vara kvar i ekorrhjulet men inte känna av ekonomiskt när jag går i pension).

Jan har vid ett par tillfällen nämnt 10% av ens nettoinkomst som en rimlig sparkvot. men har räknat lite snabbt på det på en “ränta på ränta” app och jo det blir ju pengar. men vet inte om jag tror att dom kommer att räcka.

så är 10% bara det “politiskt korrekta” svaret för att det e något dom flesta klarar av eller e det jag som är dålig på matte?

 

sedan hade jag en fråga till också: känns som att ni mer och mer rekommenderar fondrobotar framför nätmäklarna för att håller man sig till er strategi och håller sig till globala indexfonder så gör fondrobotarna ett lika bra jobb.

min fundering är dom “billiga” lånen man kan ta hos nätmäklarna för att få hävstång på sina investeringar. det finns ingen motsvarighet hos fondrobotarna va? borde inte detta göra att jag inte kommer att “tjäna” lika mycket pengar hos fondrobotarna som hos nätmäklarna. förutsatt att börsen går bra…

 

så tror jag fått med allt jag vill få med. jag har ofta en tendens att brodera ut mina funderingar. men jag hoppas att jag var någorlunda tydlig. :slight_smile:

 

tack på förhand

Hej!

Här kommer ett svar på fråga 1.

Jag skulle först gå in på minpension.se och där se hur mycket pengar som jag enligt dom kan förvänta mig vid pensionen. Då vet jag hur mycket som saknas för att komma upp i 100% av lönen. Sedan skulle jag gå in på https://z2036.blogspot.com/p/sparkalkylator-grand-deluxe.html?m=0 och räkna baklänges hur mycket jag behöver spara för att ha rätt summa pengar vid pensionen för att fylla ut gapet.

 

Exempel med siffror:
Jag är 30 år gammal och har nu 30 000 kr i lön brutto, 22 000 kr netto och för enkelhetens skull så förväntar jag mig att ha motsvarande samma lön (inflationsjusterat) när jag går i pension. Jag går in på minpension.se och ser att jag får ut 16 000 kr, vilket är cirka 13 000 kr efter skatt.

Jag behöver då 9 000 kr per månad efter skatt för att fylla ut gapet. Går jag i pension när jag är 65 och räknar med en avkastning så ska jag enligt kalkylatorn spara cirka 4 500 kr i månaden fram till pensionen om den förväntade avkastningen är 8%.

 

Ålder: 30
Lön: 30 000 kr brutto, 22 000 kr netto
Pension: 16 000 kr brutto, 13 000 kr netto
Diff mellan pension och lön: 9 000 kr
År fram tills pension: 35
Förväntad avkastning: 8%
Månadsspar som krävs: 4 500 kr
Sparkvot: 20%

Värt att notera är att eftersom du sparar en del av lönen så kommer du att få en bättre levnadsstandard om du vid pensionen får ut samma lön som under ditt arbetsföra liv men då även konsumerar för den summan du tidigare sparade.

 

Jag hoppas att jag inte skrev allt för luddigt. Blev något konstigt är det bara att fråga.

 

/Jonatan

1 gillning

Hej Dennis!

Försöker svara på fråga 2 åt dig då du redan fått ett på fråga 1.

Som du säger så har du möjligheten hos vanliga nätmäklare som Avanza och Nordnet att ta värdepapperslån och på så sätt “boosta” din portfölj.
Detta kommer absolut ge dig ett försprång mot fondrobotar om börsen går uppåt och tvärtemot om börsen går ner, men i det långa loppet så bör en portfölj med belåning slå en fondrobot som också tyvärr har lite högre avgift.

tack för svar. då jag mer och mer har sparat hos fondrobot så kanske det e värt att tänka om den strategin med denna infon…