Fråga angående kreditkort och investeringar

  1. Hej Jan,och alla andra aktiva i ditt forum. Jag har följt din pod och blivit väldigt mycket smartare med min ekonomi men jag har nu en fråga angående kreditkort. För att beskriva frågan med ett exempel. Säg att jag tjänar 25000 kr efter skatt. Spenderar aldrig mer än 25000 i fasta utgifter så som hyra ,el,bil,mat. I dagsläget betalar jag mina räkningar via Internet bank och lever sedan på överskottet fram till nästa lön sen investerar jag mitt överskott i danskebanks sparrobot june.
  2. Frågan är då, finns det ett lämpligt kreditkort som ger avkastning på alla köp,som man även kan betala räkningar med? Och kan man leva sparsamt som jag gör fast på enbart krediter,förutsatt att de är räntefria och betalas av varje månad vid lön. Och sen lever man på kreditköpen för att få dubbel avkastning? Sätter man sig själv i en riskfälla eller är det ett sätt man faktiskt kan leva på? Vill gärna höra dina och andras tankar kring detta.

Om du har pengarna på ditt konto finns det ingen risk alls. Se till att ha en buffert utöver det du gör av med bara. Det farliga är att slarva och börja köpa sådant man kanske inte har råd med, det är då man hamnar i en skuldfälla. Men om du bara köper sådant som ryms inom din budget och betalar av krediten varje månad så är det riskfritt för dig!

Jag har själv gått i tankarna att skaffa ett kreditkort eftersom man får bättre villkor än med ett bankkort. Lättare att överklaga om något strular, skydd mot att företag som man beställt från går i konkurs innan de levererat. Om det verkligen krisar så är ju krediten också ett redan beviljat privatlån som du faktiskt kan använda. Får du sparken från jobbet och hamnar i knipa så är det inte säkert att du kan ta så många andr låm. Det som talar emot är att många kreditkort verkar ta ut avgifter.

Ett kort där du kan betala fasta kostnader typ hyra, elräkning, prenumerationer mm lär du få svårt att hitta. Kortföretagen finansierar sig bland annat genom att ta betalt av affärsinnehavarna. Jag tror inte att man hittar någon fastighetsägare som vill betala pengar i onödan till ett kreditkortsföretag.

Förutom att jag använder swish ibland, så utnyttjar jag alltid mitt betalkort. Även om det inte är stora pengar så blir det ju några kronor i förtjänst på grund av detta.

Precis som Emil skriver är det dessutom positivt ur säkerhetssynpunkt.

Tar man ett vanligt bensinkort så är detta gratis. Jag använder dock faktiskt Swedbank MasterCard Gold, vilket har en årsavgift. Jag reser en del och går på olika evenemang. Kortet har ett generöst avbeställningskydd och en spärrtjänt för kort, som gör att jag är beredd att betala för detta.

Om man har möjlighet kan man skaffa sig ett betalkort via LO att betala sina resor med. Kortet ger ersättning för försenad ankomst både vid utresa och hemresa. För övrigt har kortet ett begränsat värde.