Frågor, bla kring fördelning räntor och aktier hos robot

Hej,
Jag ska börja placera och försöker navigera i ett för mig nytt och enormt landskap. Jag har i princip ingen kunskap sedan innan men har börjat lyssna på er och tycker ni är toppen!
Tänker mig att placera enligt fyra hinkar-strategin. Sitter nu med mellanriskhinken och räknar på investeringsförslag hos Lysa.
Så som jag har förstått det så rekommenderar ni fondrobotar från 2019 men jag har sett att ni fortsatt har kvar era aktieportföljer tex Rika tillsammansportföljen. Jag undrar hur jag ska tänka kring robotar, vinner de alltid över egen placering/portfölj?
Vad förlorar jag på att ha en robot? Jag förstår själva avgiften men i övrigt?
Jag har fått höra från annat håll, oavsett riskbenägenhet att man inte ska investera i blandfonder. Dvs att räntefonder aldrig är bra utan allt bör gå in i aktier men när jag fyller i min riskbenägenhet hos Lysa så vill de att jag ska ha fördelningen 34 % aktie och 66 % ränte? Hur tänker ni där? Också i ljuset av att ni rekommenderar 90/10-principen på den passiva hinken.

Många frågor och jag vet att ni skrivit mycket om de här olika sakerna men jag tycker som sagt att det här är nytt och svårt och det blir än svårare när jag hoppar runt mellan olika texter, hinkar och sidor. Jag får fler frågor för varje svar.

Hoppas ni kan reda lite i detta. Tack för en bra podd och sida!

Hej Ronja,

  • RikaTillsammans-portföljen går inte ha hos en robot, därav har dom den på Nordnet. Tex guld etf går inte köpa hos Lysa.

  • Nja, om dom vinner över din portfölj vet du inte förrän när man jämför efter några år, men Jan är ute efter att det ska vara så automatiserat som möjligt, därför rekommenderar han fondrobot (Lysa). Vidare, när det sköter sig självt så är det mindre risk att du (eller jag) går in och säljer i “panik”.

  • Som jag ser det så är det egentligen endast avgiften som blir dyrare hos en robot, men för mig personligen så är det värt det, då jag vill ha den riskspridningen och enkelheten som Lysa erbjuder.

  • En fördelning på 34/66 är baserad på dina svar på frågorna, det är en rimlig mellanrisk, men du kan självklart ändra den till önskad procentfördelning.

Hoppas jag kunde svara på några av dina frågor.

Vidare vill jag passa på att skriva att jag personligen har följande portföljer hos Lysa (enligt hink principen):

Lång 90/10
Mellan 60/40
Kort 20/80

Jag fick en annan fördelning när jag svarade på frågorna man fick av Lysa, men ställde helt enkelt in fördelningen själv sen enligt det jag skrev ovan.

Angående den långa porftöljen 90/10 - om du har mer än 10år kvar du ska använda pengarna så kan du även ha 100/0 eller 95/5 - det väljer du själv. När det närmar sig så kan du enkelt gå in och ändra fördelningen på Lysa.

Mvh William

Jag har en fråga till William i detta inlägget. Skulle du kunna berätta om hur länge du haft din korta 20/80 portfölj hos Lysa och vilken avkastning den gett? Har själv en lång men funderar på att starta fler portföljer på Lysa.

Mvh Anna

Hej Anna,
Start för 20/80 portföljen : 2019-02-11
Avkastning till och med 2019-10-25: 4,86%.

Nu när jag ändå är inloggad så kan jag skriva med 60/40 också:
Start för 60/40: 2019-02-11
Avkastning till och med 2019-10-25: 9,52%.

Mvh William