Fylla på månadssparandet i bästa fonden eller sämsta?

Finns det forskning som stödjer resonemanget att fylla på månadssparandet i den av flera fonder som gått sämst under månaden eller bäst. Ex om man har tre-fyra fonder? Eller kan det finnas omvänt resonemang som ex momentum i fonder som gått bättre?

 

Hej,

Detta kanske kan ge dig ett vettigt svar på din fråga.
https://rikatillsammans.se/fondportfolj/ombalansera-dina-fonder-och-aktier-en-battre-avkastning/

Mvh William

Som William har länkat så tycker jag också att du bör kolla över att ombalansera systematisk och sedan endast månadsspara den procentuella fördelningen du har valt i fonderna.

Att följa sin egen strategi tycker iaf jag är det viktigaste, att ändra sin strategi efter hur marknaden går är inte så hållbart, då kommer du troligtvis göra dåliga beslut.

Det är väldigt svårt att svara på beroende på hur breda fonder du har valt.

En nischfond kan ju helt enkelt bara vara en dålig fond och om den under längre tid uppvisar dåliga resultat så kanske det är dags att se över strategin i portföljen.

Om portföljen t.ex. består av en passivt förvaltad globalfond och en passivt förvaltad tillväxtfond så får man bestämma sig för hur stora andelarna ska vara. T.ex. 90%-10%. Sen är det bara att balansera om årligen om fördelningen avviker.

Jag skulle inte säga att det är osystematiskt att göra större insättningar i det som gått dåligt. Det beror på vilken metod du använder.

Själv rebalanserar jag varje månad med hjälp av nyinsättningen, d.v.s. köper exakt så mycket av varje fond som krävs för att balansen ska återställas. Eftersom fonderna utvecklas lite olika så innebär det i praktiken att jag köper mer av det som gått sämst, och mindre av det som gått bäst.