Gå i avtalspension

jag går i pension vid 62 och får då avtalspension i 3 år. vad säger ni om att man skall ta ut sin tjänstepension redan och förvalta själv. och isf hur gör jag. tacksam för svar “Gröngöling”

Hejsan!

Om det är gynnsamt beror lite på var pensionen är i nuläget? En del avtals/tjänstepension kan du själv påverka och bestämma vilka fonder den förvaltas i etc. Det är skillnad på olika avtal och även avtalspension och tjänstepension är lite olika. Vill du själv bestämma hur denna del av pensionen skall fördelas är det en fondförsäkring du ska ha istället för en traditionell försäkring.

Här kan du läsa om skillnaden mellan avtalspension och tjänstepension: https://seb.se/privat/ekonomikollen/sparande-och-pension/tjanstepensionen-och-avtalspension

Ta reda på vilket avtal du har beroende på arbetsgivare:

  • Privatanställd tjänsteman: ITP1 eller ITP2, Collectum är valcentral och där kan du flytta tjänstepensionen och själv välja fonder.
  • Privatanställd arbetare: SAF-LO, Fora är valcentral
  • Statligt anställd: PA16, SPV är valcentral
  • Anställd inom Kommun och Landsting: KAP-KL eller AKAP-KL, Valcentralen och Pensionsvalet hanterar tjänstepensionen
  • Har arbetsplatsen ingen kollektivavtalad tjänstepension kan man ha en individuell tjänstepension som man t.ex. kan förhandla sig till.

Det blev mycket info, det är nämligen svårt att svara på frågan om det är gynnsamt att ta ut pengarna snabbt och sedan placera själv om man inte vet mer detaljer om var den är placerad. På ett sätt kan du placera själv utan att ta ut den om du har en fondförsäkring och själv väljer fonder.

Lycka till och återkom gärna!

Vänligen

Elin