Globala barnportföljen vs Lysa

Hej,

Jag är nybörjare och har sedan en tid tillbaka lyssnat på podden. Förra veckan bestämde jag mig äntligen för att börja investera i fonder för min nyfödda dotter. Jag gick därför in på bloggen i det senaste avsnittet globala barnportföljen, letade upp den rekomenderade portföljen med 10 fonder och började investera via Avanza. Sen lyssnade jag på avsnittet också och Jan nämnde att man som nybörjare ska börja med nybörjarportföljen istället. Jag tänker inte röra pengarna på minst 18 år och undrar varför han rekommenderar att man börjar med nybörjarportföljen när man i båda fallen ändå måste in ett par gånger per år och ombalansera. Har jag missat något?

Sen lyssnade jag ännu mer och Jan nämner vidare att han helst rekommenderar Lysa före manuell hantering. Min strategi är att jag följer portföljen i Shareville och jag ändrar i min portfölj efter vad Jan agerar i Shareville.

Ska jag sälja mina fonder och tänka om nu eller vad skulle ni gjort?

Tacksam för svar!

Det beror på tid och intresse. Om du bara vill ha den enklaste, smidigaste och bästa lösningen så kör barnsparandet hos LYSA. Det är det bästa om man inte har sparandet som en hobby/passion.

Till våra egna två döttrar (8 och 1.5 år) så kör vi hälften LYSA trots att jag själv tycker att det är kul med sparandet. På det sättet kan jag också mäta vad som är bäst. Det är själva HUR:et.

På frågan “VAD” så rekommenderar jag på båda ställena en 90/10-portfölj eftersom tidshorisonten är så lång (10+ år). Så det är globala barnportöljen eller Lysa 90/10 som är det bästa alternativet givet att vi bara gå på tidshorisont och målet: “Barnsparande”.

Tack för snabbt svar och en podd som verkligen hjälper andra!

Hur gick 2019 för Barnportföljen vs Lysa 90/10? Är själv intresserad av Lysa, trots att jag tycker att det är kul att följa (och ombalansera) Barnportföljen på Avanza. Vid årsskiftet öppnade jag ett konto på Lysa för att själv kunna jämföra och där ser jag redan nu att Lysa-portföljen börjar halka efter min/Rikatillsammans Barnportfölj på Avanza. Finns det någon anledning att ha en Lysa-portfölj, även om man tycker att det är kul att ombalansera och följa enskilda fonder? Går ju lika bra att månadsspara i Avanza som i Lysa.

Det kommer i söndagens avsnitt. ??

Men under 2019 så gjorde Lysa 90/10 28.2 % och Globala Barnportföljen gjorde 29.4 % och MSCI World-indexet gjorde 30.8 %. Skillnaderna beror framförallt på att LYSA har mest tillväxtmarknader och dessa gick sämre än globala indexet (som inte innehåller dem till samma grad) med en utveckling på 18.8 %. Men som sagt det kommer en analys på söndag.

Om man tycker att det är kul att ombalansera, följa etc. Då kan man göra själv. Jag skrev en artikel om det här:

Snyggt. Tack för snabbt och bra svar, som alltid! :slight_smile: