Guld + Silver hos BullionVault?

Hej!

 

Har ca 10.000 SEK i GZUR och 110.000 i VZLZ som hittills tillsammans gått +/- 0.

Funderar nu på att byta till samma summor och samma fördelning hos BullionVault.

Min fråga är väl dels om summorna är för små för att det ska vara värt det och om jag kommer behöva betala två årsavgifter pga två olika metaller?

Hur skattar man innehav BullionVault jämfört med ett svenskt ISK hos Nordnet?

 

Mvh

 

Carl

Hej Carl,

Genom K4 blanketten från skatteverket. Om du får ett positivt delta mellan priset du betalade för värdepappret i SEK och försäljningspriset i SEK ska det beskattas med 30% precis som värdepapper på ett aktie - och fondkonto.

 

Ja, du får betala köp/sälj och förvaringsavgifter för både guld och silver separat.

Jag tycker att det är för lite kapital att sätta in i BV. Speciellt 10.000 i guld.

Personligen har jag slutat med Buillon Vault. Det kändes inte tryggare än papperspengar även om jag vet att det är det i teorin. Kändes väldigt långt till pengarna. Jag kan ju inte promenera till valvet runt hörnet och kolla mina tackor.

Det är en hel del annorlunda terminologi på engelska att komma in i och förstå deras översikter, transaktionshistorik osv. Sedan tickar det på avgifter. Jag har läst att valuta inte ska vara ett problem men jag hittade inget annat sätt än att köpa för euro eller dollar och då måste jag ju växla vilket medförde ytterligare avgifter.

Dessutom blev det jobbigt när jag skulle ta hem pengarna efter försäljning.

Nordea frös pengarna. Jag var tvungen att bege mig fysiskt till ett kontor och visa dokumentation över var pengarna kom ifrån. Detta var jag tvungen att göra varje gång jag förde över pengar från BV till Sverige.

 

 

Tack för svaren! Att det ska vara så krångligt med fysiska ädelmetaller! Brexit lär knappast underlätta. Borde finnas en nisch att fylla för någon verksamhet i Sverige som redan sitter på säkra valv/bunker, typ värdetransportföretagens värdedepåer att erbjuda fysisk ädelmetall inklusive säker förvaring? Är marknaden för liten i Sverige?

Absolut ,det är svårt med alla dessa .guldfonder,eller certifikat, dom är dyra att förvara,osäkra, och svårt att få ut pengarna vid en försäljning ,det är sant att guld skyddar mot inflation men än så länge inflationen i Sverige är obefintligt större problem är deflation som väntar i framtiden.