Hållbart sparande - LYSA eller RikaTillsammans Hållbara fondportfölj?

Hej,

Jag vill göra mitt sparande mer hållbart och har tittat på LYSAs Hållbara portfölj och RikaTillsammans Hållbara fondportfölj som rekommenderas i artikeln “Bästa fonderna 2020”. RikaTillsammans låter mycket bra, och avgiften som presenteras i artikeln blir något lägre om jag skapar portföljen via Nordnet.

Jag är däremot väldigt nyfiken och positiv till LYSAs koncept och dess enkelhet, men jag blir förvånad över att det endast är tre innehav, Öhman Sverige Marknad Hållbar, Öhman Global Marknad Hållbar och Öhman Räntefond Kompass Hållbar.

Om en jämför de två portföljerna och bortser från skillnaden i avgiften, vad finns för för- och nackdelar med de båda portföljernas innehav? Jag tänker mig en fördelning 90/10 aktier/räntor.

/Anders

Hej Anders!

Vill du ha hållbart så finns det inte så jättemånga alternativ just nu för tillfället

Det du får väga in skulle jag säga är om du vill göra det själv eller låta någon annan göra det åt dig, så antingen Nordnet/Avanza om du vill göra de själv eller Lysa om du vill låta någon annan göra de.

Tack för svar!

Jag är rätt likgiltig gentemot att låta en fondrobot göra jobbet eller att göra det själv. Så min fråga riktar sig snarare till att jämföra de hållbara alternativen som finns och då framförallt RikaTillsammans Hållbara portfölj för 2020 och LYSAs hållbara portfölj, men även Opti:s mest hållbara portfölj med högst risk. Vad finns för för- och nackdelar med de olika portföljerna sett till ex. riskspridning etc.?

Jag upplever nog att LYSA har lagt mer tid och effort i sitt hållbara alternativ. Jag upplever dock tyvärr att det är lite för tidigt för att våga utvärdera.

Precis, känns lite svårnavigerad pga så nytt. Tack för din syn på det!

För att förstå lite mer undrar jag vad som gjort att du valt ut dom fonder som du gjort i din hållbarhetsportfölj 2020 Jan, och varför du inte valt samma tre Öhman-fonder som LYSA gjort i sin hållbara portfölj?

Stort tack för svar!