Handelsbanken global småbolag

Hej!

Jag sparar i dagsläget i fonden Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK och har nu i och med att avanza släppt en hel del ETF:ersom följer liknande index undrat om det vore smart att byta till en ETF som följer MSCI world Smallcap till exempel. Handelsbankens fond kostar 0.6% i avgift vilket jag tycker är dyrt för en indexfond. Dock skulle avgiften för motsvarande ETF kosta 0.35% plus Courtage, plus valutaväxkling 0.25%. Vore det smartas att behålla fonden jag har idag eller ska jag byta? Jag sparar på en tidshårisont som sträcker sig över 20 år.

 

Tacksam för svar!

Hej!

Jag skulle säga att det beror på hur aktiv du vill vara, det är ganska smidigt att månadsspara i en traditionell fond. Den stora fördelen med en ETF är att du vet vilken kurs du får när du köper och säljer. Något som är högaktuellt i skakiga tider som nu. Ska du månadsspara på lång sikt är den traditionella fonden förmodligen det vettigaste och enklaste alternativet.

En annan aspekt tycker jag är hållbarheten. Din nuvarande Handelsbanksfond investerar inte i ”kontroversiella branscher”, dvs fossila bränslen, tobak, kommersiell spelverksamhet, osv. Största ekonomiska skillnaden mot de vanliga MSCI-fonderna är förstås att du undviker oljebolagen i din Handelsbankfond.

Mycket intressant att Avanza har släppt ett gäng ETF.er som man nu kan köpa, det har jag helt missat.

Jag hittar två st ETF:er på Avanza som följer småbolagsindex:
iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD Acc

SPDR MSCI World Small Cap UCITS ETF

Utöver kostnaderna du har redovisat så bör man även ta med att man betalar för en spread när man köper/säljer ETF:er som för iShares-ETF:en just nu är 1,48 % (!!!) och för SPDR-ETF:en är 0,55 %.

Båda dessa fonder följer indexet MSCI World Small Cap Index, Handelsbanken Småbolagsfonden följer indexet Solactive ISS ESG Screened Dev Mrkt SC. Vet inte hur mycket dessa index skiljer sig, någon som vet?

Det kokar ner till vad courtaget blir. När du är långsiktig så slår du ut courtaget och valutaväxlingen på hela tidsperioden. Glöm inte courtaget och växlingsavgiften på försäljningen också. Det blir billigare med din ETF eftersom du är långsiktig.

Det går inte att månadsspara i en ETF. I och med att det är en börshandlad produkt så måste du själv sätta det pris du är beredd att betala. Därför blir det manuellt varje gång du köper.

Det finns en typ av köpavgift i ETFer också. Utöver courtage och växlingsavgift så tillkommer dwn sk spread:en. Skillnaden mellan köp och säljpris.

På Avanza ser jag att den är 0,83 % i skrivande stund på ishares msci Worlds smäll väl.

Spreaden är inte konstant så det är svårt att veta vad produkten kostar.

Ett tips är att månadsspara hela året i fonden och en gång per år vid varje ombalansering så säljer du av hela fonden och köper ETFen.

Du betalar då endast ett courtage per år.

Sen fortsätter du att månadsspara igen i fonden och vid nästa ombalansering så säljer du allt igen och placerar i ETFen osv osv