Hjälp mig strukturera upp en bra fondfördelning!

Hej!

Jag har precis börjat spara och skulle behöva hjälp och åsikter om min fördelning av fonder i mitt passiva långtidssparande. Som det ser ut just nu så har jag 3 fonder:

Länsförsäkringar global indexnära = 45 %

SEB Sverige indexfond = 30%

Swedbank robur acces asien. = 25 %

Det är en skev fördelning, Detta på grund av att jag precis börjat månadsspara, så det handlar om små belopp. Målfördelningen är jag lite osäker på, men tänker väl något i stil med 60 % globalt, 20 % sverige , 10 % tillväxtmarknad och ytterligare 10 % på småbolag. Detta är dock inte “säkert” eller bestämt, så därför gör jag denna post för att be om råd. Mina frågor är då följande:

  1. Vilken småbolagsfond ska jag välja? Om man tänker t ex AMF aktiefond småbolag så är ju den sverigebaserad, blir det mycket överlapp med SEB sverige indexfond eller har den sistnämnda mest större bolag? Det klassiska att man ska ha 20 % sverige, bör dessa 20 % inkludera småbolagsfonder som baseras i sverige?

  2. Lite samma fråga som ovan, men om jag tar något investmentbolag t ex spiltan aktiefond investmentbolag, bör även det räknas till sina 20 % sverige?

  3. Kom gärna med fondförslag och fördelningsförslag!

 

Mvh

Seb Sverige innehåller redan alla svenska småbolag du behöver i rätt fördelning (marknadsviktat).

14,5% småbolag och 6% mikrobolag.

Visst du kan övervikta svenska småbolag om du vill men då ökar du både risken och kostnaden eftersom Amf småbolag är dyrare än seb fonden.

Jag har själv 20% Sverige och har både stora och små svenska bolag och Investmentbolag inom de 20%

jag har 85% seb Sverige och 15% spiltan. Eller då 17/3 på totalen =20%

anledningen till att jag bara har 15% spiltan är för att investor och industrivärlden är 53% av fonden och du redan har 5% investor i seb Sverige index. Samt ju större andel spiltan du har ju mindre andel småbolag får du. (Vet att investmentbolagen innehåller en del onoterat)

Det gör då att investor blir överlägset det största innehavet på 8%. Sen Atlas Copco på 5,4%, industrivärlden på 3,9% och Volvo på 3,5% osv. En större vikt av spiltan fonden gör att investor får en oproportionerligt stor del av sverigeinnehavet tycker jag. Men det där är väl upp till var och en att avgöra.

 

kör man tex 50/50 seb/spiltan får man 15,5% investor. 13% industrivärlden. 3,2% Atlas. 2% Volvo osv.

Tack för din kommentar!

Har du / ni några fondförslag utöver dom jag nämnt att jag äger?

Mvh

Tack för svaret!

Anser du att dom tre fonderna jag har är tillräckligt då? Skulle gärna ha lite tips på fonder som passar in utan att det blir för mycket överlapp i innehav.

 

Mvh

Hej Nisse!

Eventuellt att du ska byta ut din Asienfond mot en Emerging markets?
Antingen, Avanza Emerging Markets eller LF Tillväxtmarknad Indexnära. Detta för att få lite mer spridningen över världen och inte endast i asien.

Resten ser bra ut!

Jag personligen skulle ha lagt till guld i portföljen minst 20%.