Hur bör vi tänka inför att starta ett företag?

Hej!
Efter att ha lyssnat på RT så har jag blivit mer inspirerad mot att starta företag.

Jag har alltid velat starta företag. Men helt ärligt, jag är rädd. Jag känner att jag fortfarande försöker lära mig hur världen fungerar, men jag känner att den känslan försvinner inte ju äldre man blir. Så istället för att vara passiv så tänker jag istället bli aktiv och driva tillsammans med andra för att dela den emotionella bördan som kan uppstå i nedgångar.

Jag och mina 2 tidigare klasskamrater är utbildade personalvetare. Vi vill nu börja planera att starta ett aktiebolag inom HR-området, troligen konsultation.

Vår plan är att nu planera och möjligtvis utöka vår grupp med likasinnade personer som delar vårt mål och ambition. Vi båda är ny utexaminerade i området, med en examen från 2020. Vi är två som jobbar inom HR-administration och en jobbcoach idag och vet att vi är novicer inom HR-området.

Vår tanke under Ca. Ett år (eller hur lång tid det behövs) är att planera vad vi vill göra och hur vi ska göra det. Se till att ha möte minst en gång i veckan för att koordinera var vi är och följa upp uppgifter från föregående vecka.
Samt under tiden jobba i våra nuvarande tjänster, för att spara ihop kapital till detta projektet och få det övriga i livet att rulla. Kanske finns möjlighet att jobba parallellt som egen företagare och anställd.

Min fråga är : vet ni några bra guider eller förslag som kan hjälpa oss att komma igång? Hur hade ni gjort? Aktiebolag eller handelsbolag? tips?

Övrigt: Jag är förälder till en 5åring samt ett barn påväg efter nyår. Jag och mina kamrater (som är mellan 25-30år) har jobbat med många skolprojekt och kompletterar varandra väl. En bor också för övrigt i Stockholm och vi är två nere i Skåne.

3 gillningar

Tänk på att det kan ta 3-5 år att få bra snurr på ett företag om du börjar från noll. Optimala är om ni kan “ta med” kunder som redan gillar er, då kan det gå snabbare.

3 gillningar

Själv lär jag mig otroligt mycket genom att lyssna på andras resor igenom ideation and prototyping. Det här har varit ett spännande intervju inom HR: Searching with Purpose | Greylock

2 gillningar

Så klart ni ska starta företag! :slight_smile:

Mitt tips är dock att ni tar er en lång funderare på företagsstruktur (ett gemensamt vs separata bolag) och hur aktieägaravtalet mellan er ska se ut (avhopp, försäljning, sjukdom etc). Att starta bolag ihop är inte helt olikt att ingå ett äktenskap och det är lättare att komma överens när man är sams.

7 gillningar

Kan bara hålla med! En variant för små konsultbolag/advokatbyråer är att köra ett kommanditbolag i toppen, så har respektive delägare sitt eget aktiebolag under det som kommanditdelägare. Overheadkostnader går på KBt, resterande pengar delas ut till kommanditdelägare utefter hur mycket pengar dom dragit in under månaden/året.

Minskar risken för bråk avsevärt, och möjliggör att nya och gamla delägare kan gå in och ur på ett enkelt sätt om så önskas.

@Frojden Klart ni ska starta eget! Kan förmedla bra kontakt för redovisning och som även kan ge stöd för hur ni kan bygga företagsstrukturen om så önskas.

1 gillning

Bra tips och förklaring av kommanditbolag. Min uppfattning när jag läst lite djupare i det. så är det snarlikt ett handelsbolag fast med ojämn ansvarsfördelning? D.v.s. en komplementär & en/flera kommanditdelägare. Som komplementär har man vad jag förstår det det yttersta ansvaret, alltså fungerar inte företaget som en juridisk person som i ett aktiebolag? kanske blir problematiskt i samband om företaget skulle dra på sig skulder och sedan läggas ner?

Vi tar väldigt gärna emot all hjälp vi kan få för hur vi kan bygga en bra grundstruktur av någon med erfarenhet. Kontakter kan man aldrig ha få många av!

Härligt att ni vill starta bolag! Ni verkar dessutom väldigt målfokuserade och det är bra. Mitt tips är kanske inte så roligt, men från egen erfarenhet vet jag att det kan vara jobbig att starta eget om man börjar från scratch. Det är enklare om man har några års erfarenhet så man vet hur man ska positionera sig, vet kundens pain points och har en klar idé om hur ni sticker ut/levererar mervärde jämfört med existerande aktörer.
När jag var 23 startade jag ett taxibolag och det föll sig naturligt då jag hade kört taxi även om det bara var extra i några år och det var min arbetsgivare som gick i konkurs och konkursboet överlät leasingavtalen på bilarna. Så steget var lätt.
Likadant när jag startade för 3,5 år sedan då jag hade 20 års erfarenhet som IT-konsult/projektledare så var det ganska lätt att se hur jag skulle marknadsföra mig, vilken prisnivå jag skulle ligga på, hur mitt erbjudande skiljde sig från andras.
Så mitt tips är att ta tillvara på all kunskap ni har från skolan och gör några år hos era arbetgivare för att kunna skapa ett nätverk, få erfarenhet, skapa sig ett namn och se vad som fungerar bra resp. mindre bra hos din arbetsgivare (eller deras kunder om du är ute hos kund). Då har ni bra möjligheter att kunna göra något riktigt bra. Tittar jag i backspegeln så önskar jag att jag hade startat eget för kanske 10 år sedan, men det är inget att ångra. Bättre sent än aldrig.

Stort lycka till!!

Tack för att du delar med dig, intressant läsning!
Jag håller med vad du säger, vår oerfarenhet inom området är vår akilles häl.
Att starta bolaget ligger kanske fortfarande långt fram i horisonten. men det är vår plan att, som du säger lära känna och undersöka marknaden redan nu. Samt fundera på vilket område/områden vi vill fokusera på och vår nisch.

Nu med facit i hand, känner du att 10 år i företaget var ett minimum för dig för att lära känna till branschen du ville starta eget inom? eller vad anser du avgör tillfället när man bör komma igång?

Inte alls. Jag hade kunnat starta betydlig tidigare, men det var inte riktigt lika vanligt med små egenkonsulter då och jag hade nog haft svårare att konkurrera om uppdragen då det finns flera juniora konsulter än seniora. Jag hade dessutom inte kunnat ta lika bra betalat.
Sen beror det nog helt på vilken bransch man är i. Men absolut. Jag hade kunnat starta eget efter kanske fem år.

Jag förstår! Jag har inte bra koll på IT-branschen :slight_smile:

Klart ni ska starta företag. Det värsta som kan hända är att ni får ha det vilande och jobba med annat medans ni klurar på hur ni ska lyfta det. Bli inte rädda för gamla trötta floskler om att det kan ta flera år att bli lönsamt. Har man inte lyckats göra det lönsamt är man fel ute och får skruva på sin affärsidé så det blir lönsamt. Lycka till!

Inspirerande ord! roligt att höra! :+1:
Vad hade du rekommenderat som första steg, på vår väg att starta eget?

1 gillning

Något som man kan fundera på är hur ni eventuellt försämrar er anställbarhet efter en tid som egenföretagare. Vad säger ni andra om detta?

Jag skulle vilja säga tvärtom, då vi alla är på de lägsta positionerna förtillfället i vår bransch och har en strävan att ta oss an uppgifter som annars en HR-specialist/generalist axlar. D.v.s. jag tror det skulle bli enklare att få en högre position än vad vi har idag, om vi lyckas driva projektet till en duglig verksamhet.
Men det är bara vad jag tror. Hur menar du? :slight_smile:

Sälj.
Resten kommer lösa sig enkelt.

Jag menar att jag hört att en period av eget företagande kan försämra din anställbarhet. Jag vet inte om detta stämmer. Jag skulle därför gärna få feedback från både anställda som har varit företagare, och personer som anställer.

Jag skapar en tråd:

så får vi se vad som kommer in där!

1 gillning

Starta eget bolag är alltid en smula osäkert, jag har vart egen i 20 år, gått ut som anställd och förstår jag bytte ner mig ordentligt.
Ser du fått ett svar på period som egen kan försämra din anställbarhet, kan lugnt säga det är precis tvärt om, jag fick mycket högre tjänst och kan söka högre tjänster för att jag varit företagare, ska snarare ses som ännu en bred utbildning.
Men om du kan så gå inte ihop flera ägare, alla jag känner har antingen köpt ut dom andra eller valt att bryta sig ut och fortsatt som ensam, har mycket o göra med ekonomi och vad man vill ha ut av företaget.
Hade en advokat för ett tag sedan, även han fråga mig om företagandet, vilka sätt jag rekommendera, då mina resultat låg långt högre än detta handelsbolag av 3 advokater, ta man sedan siffror att dom delar på 3 så, ja då extremt långt bakom, varav även han ville bryta med sina kollegor.

Som sagt osäkerheten finns där även om jag varit egen i 20 år, bara varit anställd nu i 2 år och sagt upp mig, ska fortsätta som egen till våren, men skillnaderna är så stora att risken man tar är mycket blygsam, gentemot vinsten jag gör om jag kommer tillbaka där jag slutade som företagare, det är en helt annan värld.

2 gillningar

Tack för den inspirerande historian!
Lite så som du beskriver, tänker jag också. Att starta eget inom sitt område gör dig högst aktuell på arbetsmarknaden. Samt att som du säger man får en “extra utbildning” vilket jag tror är ett bra steg från där vi är just nu till vart vi vill vara.

Jag förstår hur du tänker. Det hade absolut varit mer lönsamt att köra sitt egna race. Men det är den oroligheter som alltid är närvarande som du beskriver. Jag tror dess påverkan på mig som ny kommer att bli förlamande vid nedgångar och därmed destruktiv. Planen med att vi är tre som bygger upp det är att öka stabiliteten och självsäkerheten i företaget för att det ska överleva de första åren. Detta med en bekostnad av lägre utdelning för respektive part.

Hur hanterar ni Detta stadiet? Jag har tyvärr bara fått erfarenhet från närstående vars företag har misslyckat efter ett par år, vilket tar ut en ganska stor tull på personens psyke. Kanske för att dem varit ensamma med att driva… Vad anser ni det finns för för- och nackdelar med att vara tre delägare till ett företag?

Kan svara så här.
Jag har varit företagare inom bygg, tog sedan anställning åt ett statligt bolag som fastighetsförvaltare, där man har personalansvar.
Lön 43 månad , men inga förmåner, mer än vidareutbildning man själv anse sig behöva, var fritt och gå o ta alla man vill och behöver, statliga bolaget betala allt.
Men var i en livskris, sa upp mig for till Norge, fastighetsförvaltare även där, tog sedan över en kund, fick välja om jag skulle driva det som egen eller anställd, då blev tjänsten projektledare, kunde skriva mig som Norsk och fick kilde skatt, 25% skatt första året, perioden gick över årsskiftet så åka på extra skatt riskera jag inte, lön blev hög 89 månad då med övertid.

Vad jag vill berätta är vart dina kunskaper ta dig, spelar ingen roll i vilket land du är i. Det är det du bär med dig som ger dig möjligheter.

Du har två alternativ, antingen ser du till att du blir arbetslös, söker sedan starta egetbidrag som motsvarar a-kassa i 6 månader, eller börja vid sidan om ditt ordinarie jobb.
Jag våga säga upp mig, får då starta egetbidrag nu till våren då jag startar upp igen.

Starta Franchise företag är vad du kanske beskriver, där ger man ca 17% av totala omsättningen till just franchise företaget , det är den vinsten som gör skillnad på sina utvecklingsmöjligheter,vinst osv , starta inte det.
Är ni 3 så ska alla ha jobb, annars får ni ingen vinst, får ni vinst så ska den delas på 3 , vilket inte heller är så roligt, blir som att vara anställd, man behöver dessa sista procent och dessa gör stor skillnad.
Blir lite som advokaten jag berätta om, hur dom än försökte så var han inte nöjd, då med tanke på att en byggare tjäna mer med sina 3 anställda, då både totalt och i vinst.
Med andra ord, spelar ingen roll vad du har för utbildning. Det som spelar roll är dina kontakter,hur du är som person osv.

1 gillning

Hallå! Kör på!
Jag driver själv företag i er bransch. Några tips som jag själv hade behövt i början.

  1. Skit i alla bolagsformer förutom AB. Det är enklast, billigast och ger bäst förutsättningar att bli rik.
  2. Er kunskap är inte värt något om ni inte säljer. Sitt inte nu och klura på metodik i utförande osv, tänk istället ut säljprocesser, hur ska ni få andra företag att skriva avtal med er som ger er rätt att fakturera flera hundra tusen varje månad(ja, de summorna som krävs för att ni ska få lön)?

I starten måste kundnöjdheten komma i andrahand, fokusera på säljandet!

  1. Offentliga kunder är grymt bra som grund i er sektor. Lär er läsa upphandlingar och försök avsluta era karriärer som anställda med att fylla ut erfarenheten som krävs för att få delta i offentliga upphandlingar.
1 gillning