Hur fungerar en open end-fond?

Hej

Kan någon förklara hur en open end-fond fungerar som om jag vore fem år gammal?

Jag förstår inte hur andelar kan skapas i det oändliga bara det finns en villig köpare. Borde inte de underliggande aktierna i en aktiefond då kunna ta slut tex? Eller att det inte finns fler aktier för fonden att köpa?
Och om det går att skapa ett oändligt antal andelar, borde inte värdet på dessa spädas ut i takt med att fler skapas? Eller innehåller varje andel alltid ett fixt antal aktier?

Som ni ser, jag är väldigt förvirrad kring hur det funkar. Kan någon hjälpa mig?
Tack på förhand.

Alltså det brukar ju alltid (för noterade aktier) handlas på en öppen börs. Där finns det i praktiken nästan alltid någon säljare som är villig att sälja till något pris. Kanske “högt” (vad det nu innebär) men nästan alltid någon. Noterade aktier handlas hela tiden när börsen är öppen.

Så nej, de tar inte slut. Det underliggande bolaget kan emittera fler om aktiekursen är tokhög (enligt bolaget) och få in jättebilligt kapital den vägen.

Nej, för när nya andelar skapas för de pengar som skickats till fondbolaget så köper fonden/fondbolaget upp fler aktier på den öppna marknaden (börsen). Så fonden äger helt enkelt fler aktier när det har skapats fler andelar.

Inte riktigt över tid, men det är inte så relevant. Eftersom varje aktie handlas till olika marknadspris och fondens fördelning mellan bolag skiftar över tid.

3 gillningar