Hur köper jag guld på Nordnet?

Hej. Jag är kund hos Avanza sedan länge. Jag funder på att flytta en del av mitt sparande till Nordnet för att skapa RT portfölj. Inte alls insatt i guld. Det pratades om ett test man måste göra. Finns det tips någonstans om detta? Hittar inte.Kan någon förklara detta och hur gör jag rent praktiskt? Eller är det inget att ge sig på när man är inte så insatt?Tack på förhand.Lena

Hej. Jag har tjänstepension utspritt hos 3 olika bolag. Swedbank, länsförsäkringar och AMF. Det blev så med åren. Hur skall jag tänka? Det är ju passiva hinken. Hur skall jag fördela mellan olika typer av fonder och länder inom samma företag? Eller skall jag betrakta hela innehavet som en portfölj? Fondurvalet är också begränsad.

Just nu sitter det nästan hela innehavet i aktiefonder

Tack på förhand

Lena

 

Det blev lite galet. Skulle skriva detta ovan som en ny fråga. .

Sättet man investerar i guld hos Nordnet är genom en fond som i sin tur äger guld. Dessa fonder kallas ETF:er (Exchange-traded fund) och handlas precis som aktier, med köp och sälj ordrar. Skillnaden är att fondutgivaren alltid garanterar att det finnns köp- och säljordrar liggande.

Den ETF som föreslås heter Xetra-Gold. ETF:er handlas också alltid i hela andelar, precis som aktier, och för just denna fond kostar en andel just nu ca. 50 euro.

När du första gången försöker handla en ETF (eller aktie för den delen) så kommer du behöva göra ett enklare test. För att lära dig om ETF:er kan du läsa här: https://blogg.nordnet.se/kunskapsbanken/fonder/borshandlade-fonder-etf/

Det är inte så svårt och Nordnet kommer hjälpa dig.

Tack Dan för ditt svar. Super tydligt. Det är bara att ta tag i det.

Lena