Tips för att flytta pension från bl a Skandia till Nordnet och allokera i Rikatillsammansportföljen

Hej Jan!

Jag vill börja allokera mina nuvarande pensionsbesparingar i RikaTillsammansPortföljen och har några frågor kopplat till det.

För närvarande har jag flera pensionsförsäkringar där de flesta ligger i Skandia. Det är som det ofta blir, flera olika försäkringar som startats vid olika tillfällen.

  1. Det verkar vettigt att flytta de pensionsförsäkringar som går att flytta till Nordnet (pga av att avgiften på 0.65% försvinner). Finns det några nackdelar att göra så? Jag är medveten om att det kan finnas andra försäkringar kopplade till pensionsförsäkringen i Skandia och ska kolla så att jag får samma skydd i nya lösningen.
  2. Kan jag rent praktiskt köpa fysiskt guld (via de leverantörer du tipsar om) i dessa pensionsförsäkringar? I så fall måste företaget (mitt eget) betala ut pensionspengen månadsvis till de leverantörerna antar jag. Går det att ordna?
  3. Är det en nackdel att köpa guld via ETF:er enbart för mina pensionspengar? Jag har ju möjlighet att sätta av rätt så stora belopp från företaget så det kommer att bli en rejäl slant till slut. Jag tänker på risken med att ETFer egentligen inte är kopplade till fysiskt guld. Eller bör jag se till att köpa fysiskt guld via någon sådan leverantör?
  4. Hur ska jag tänka för att allokera de investeringar som INTE går att flytta till Nordnet utan kommer att vara kvar i Skandia. Där finns inte alla de fonder du rekommenderar på Nordnet. Ska jag försöka skapa en portfölj balanserad enligt de fyra investerarslagen i Skandia eller hur ska jag tänka om jag har den totala portföljen både i Skandia och Nordnet?

Hej David!

1: Om du har möjlighet att flytta så ser inte jag någon direkt nackdel, det skulle i så fall vara om det är någon hög flyttavgift du får betala.

2: Gissar att du syftar på fysiskt guld från t.ex. Buillon Vault? Det går dessvärre inte att köpa i pensionsförsäkringar på t.ex. Nordnet utan något man får göra i ett privat sparande till pensionen i så fall.

3: Det du kan göra är at välja ETF:er som är uppbackade med fysiskt guld i valv. Dessa känner jag till på Nordnet med fysisk uppbackning:

Guld:

  • ETFS Physical Gold (VZLD), valv i London.
  • ETFS Physical Swiss Gold (GZUR) valv i Zurich
  • Xetra-Gold (4GLD) (Nordnet) valv i Frankfurt
  • ETFS EUR Daily Hedged Physical Gold (GBSE). följer indexet MS Long Gold Euro Hedged, valutahedgad. Valv i London

Silver:

4: Det som inte går att flytta blir ju lite mer begränsat, så där får man titta på utbudet och se vad som är bäst av dem. Se om du finner globala indexfonder och dylikt.

Hoppas svaret hjälper lite!

Hälsningar
Elin