Flytta tjänstepension från SEB Trygg Liv och till ISK i Nordnet?

Jag är 56 år och statligt anställd och gör mitt val av försäkringsgivare via SPV. Har ca 180 000 kr i tjänstepension i två fondförsäkringar hos SEB och vill flytta pengarna till annan försäkringsgivare. Jag kan välja AMF, Danica, Handelsbanken, Länsförsäkringar, SEB, Swedbank. Danica har ingen årlig avgift på 75 kr/år som de andra för att administrera min försäkring förutom avgiften på vald fond. Är det bättre att välja Danica och någon av deras lågavgiftsalternativ (t ex Danske Invest Global Index med avgift på 0,24 el Pictet-Japan Index IS EUR på 0,15) eller är det bättre att välja Länsförsäkringar som tar 75 kr/år och då kunna välja deras Global Indexnära? Antar att flytta mina pengar från SEB är lämpligt vilket fall som helst även om de tar totalt sett 600 kr för flytten? Eller ska jag ha ett helt annat tänk i allt detta? Har sparande i Nordnet sedan tidigare 19 000 kr i ISK utifrån globala barnportföljen och 34 000 kr som kommer från privat pensionssparande i Nordea (fick betala flyttavgift) som jag nu ska köpa fonder för. Är det smart att föra över dessa 34 000 till ISK och betala skatten på ca 30 % eller ska jag ha kvar pengarna på kontot för privatpension (Nordnet) och köpa fonder där och beskatta senare när jag gör uttag vid min pension?

Hej Henry!

Till att börja med kan jag tipsa om Jans artikel kring pension.

Danske Invest Global Index skulle jag säga är likvärdig Länsförsäkringar Global Indexnära, så om det finns ett alternativ där den går att välja utan årlig avgift låter ju det toppen. Kan vara värt att flytta trots avgiften beroende vilka summor de handlar om! Jag själv har t.ex. en tjänstepension på ett par tusenlappar efter tidigare extrajobb som jag inte tycker är värd att flytta på då avgiften äter upp en del, men i större belopp kan det vara värt det. Om du inte hittar fonder som känns passande i SEB det vill säga? Om du inte hittar de föreslagna fonderna på bloggen kan du alltid utifrån dessa punkter se om du hittar andra likvärdiga alternativ:

Är kontot du har för privatpension på Nordnet ett sk IPS? Om det är ett IPS rekommenderas (som du ser i första artikeln jag bifogade) det inte eftersom det inte är gynnsamt för de flesta. Då är ett ISK bättre.

Hälsningar
Elin