Hur mycket insats att gå in med vid nytt bolån?

Hej!

Vi har skrivit kontrakt för en ny bostadsrätt och funderar nu hur mycket vi vill gå in med som insats och hur mycket vi vill låna. Bostaden kostar ca 3 000 000 kr och vi har möjlighet att gå in med en insats på hälften av det. Ska vi göra det? Eller är det bättre att investera dessa pengar på annat sätt? Verkar som bankerna erbjuder den bästa räntan om man kan ha 50 % eller lägre belåningsgrad.

Förstår att detta är en smaksak, men är ändå tacksam för inputs!

 

Hur förutsägbar är er ekonomiska framtid? Anställningar, barn, bil, renovering etc? Se till att ha marginal för detta först.

Vad innebär att ni “har möjlighet att betala hälften”? Innebär det att ni säljer av alla era portföljer helt?

Personligen skulle jag betala så liten kontantinsats som möjligt och investera pengarna istället. Eventuellt betala ner till 70% belåningsgrad, men inte lägre.

I slutändan handlar det om risk vs. avkastning. Lånar du så mycket som möjligt och investerar så mycket du kan på börsen kommer du troligtvis få en högre avkastning på dina pengar.

Men som björnen säger beror det ju lite på din situation i övrigt om du kan hantera en högre risknivå i ekonomin. T.ex, Stiger räntorna och börsen är dålig samtidigt som du vill/måste flytta kanske det innebär att du förlorar rätt mycket pengar.

Både för att man ofta får bättre ränta och för att komma under amorteringskrav vill jag personligen ligga under 50% långsiktigt. Men utan att veta mer än det du säger kanske 70% belåningsgrad är rimligt? Då har du 600’ kvar att investera på andra sätt men ändå en rimlig belåningsgrad. Då är du ju tvingad till en del amortering som kommer att ta dig under 50% någon gång iaf.

Banken vill väl tjäna pengar på lånet :slight_smile: Förvisso till så låg risk som möjligt. Men kör med öppna kort och fråga de banker ni jämför vad som skulle generera den mest fördelaktiga räntan för er.

Betänk också att ni behöver amortera olika mycket vid olika belåningsgrader.

Men med tanke på det låga ränteläget finns det i mina ögon mer uppsida med att investera pengar än att minimera bolånet. Samtidigt är det individuellt, är man beredd att att ta risken förenad med investering av ett visst belopp eller mår man bättre av en lägre belåningsgrad?