Hur reagerar räntefonder på en krasch/lågkonjunktur?

Hej!

Det talas ofta om hur stort förväntat fall man kan förvänta sig vid olika fördelningar t.ex. 90/10, eller 60/40, aktier kontra räntor. Jag förstår att en större portion räntor skapar en större krockkudde vid en nedgång, men hur ser den potentiella förväntade nedgången för en portfölj ut med betydligt större del räntor eller kanske enbart räntor? Då börsen känns skakig och fler förväntar sig en nedgång framöver så vill jag inte vara investerad tungt i aktier, utan hellre vänta på nedgången och först då börja köpa, och, eller, förändra min fördelning. Försöker just nu se vad jag bäst kan göra med mitt sparande fram tills nedgången och om t.ex. enbart räntor skulle kunna vara ett alternativ? Jag är fullt medveten om att man inte kan förutspå någonting men en nedgång kommer, förr eller senare, precis som det kommer att gå upp igen på nytt.

Tacksam för all hjälp!

Hej!

Det som påverkar räntefonder (både långa och kort) är främst ränteläget och det behöver inte påverkas av sk börskrasch och nedgång på aktiemarknaden. Höjda räntor är missgynnade för långa räntefonder medan korta räntefonder (löptid på ca 1 år) kan komma att ge bättre avkastning vid höjd ränta vissa fall.

En risk som finns i lågkonjunktur är om man sparar i fonder som har företagsobligationer. Det blir en högre ränta de får betala ofta då men också kanske högre risk att företaget inte kan betala tillbaka.

Något man får hålla koll på med räntefonder är avgifterna. Eftersom de i nuläget inte ger mycket avkastning finns risk att avgifter och beskattning om man har dem på ISK som schablonbeskattas oavsett hur det går äter upp den lilla avkastning man får.

Vill man “säkra” sig mot osäkerhet på börsen är en del guld i portföljen ett alternativ, exempelvis Jans RikaTillsammans portfölj har en andel guld. Mer om det kan du läsa här:

En sista sak jag vill nämna är vilken sikt man har på sparandet. Det kommer nedgångar i aktier ibland och är sparandet t.ex. till pension en bit bort så behöver man inte direkt tänka på att försöka timea marknaden och gå över mer till räntor etc. Att timea är otroligt svårt.

Hälsningar
Elin

Jag har letat o googlat men ingen ger en rak fråga ett rakt svar, Om världens börser rasar 50-80%, om jag tror att nu spricker bubblan. Vad finns det då att placera i som kan säkra mina PPM pengar på?

Räntefonder som enbart håller statsobligationer, ej företagsobligationer eller högräntefonder (bara svenska statsobligationer om du även vill undvika valutarisken). Du förlorar då nästan 2% om året till inflationen, men pengarna är tryggade mot börskrasch.

Just nu kan jag inte leta upp en fond åt dig eftersom Pensionsmyndigheten stängt sin sajt för systemunderhåll just denna helgen. Men nästa vecka kan du gå in på deras “fondtorg” och välja att visa enbart fonder i kategorin “Räntefonder”. Klicka dig in på var och en av dem så kan du läsa hur de investerar.

Svar: Räntefonder vars snittrating är Investment Grade. Dom har negativ korrelation mot börsen.

AMF Räntefond Lång
AMF Räntefond Mix
SPP Obligationsfond
Handelsbanken Realräntefond

T.ex. Långs korrelation mot OMX Stockholm Benchmark Cap_GI är -0,34. 2008 när börsen gick -38% gick Lång +16%.

https://i.postimg.cc/Xqcnrj0C/correlation.png

Guld, se ovan :slight_smile:
Nu försvann tyvärr fonden pacific precious från ppm men det finns väl andra alternativ där.

Mvh https://lekonomi.blogspot.com

Genom historien har räntor i vissa perioder haft negativ korrelation med aktier och i andra positiv. Alltså har det funnits både tillfällen då de rasat tillsammans med aktierna och andra när de hållit emot /stigit.
Det kan därför vara en idé att diversifiera till ytterligare tillgångsslag. T.ex. guld som nämndes ovan.