Hur ska en 63åring investera pengar?

Hej!

Min mor har aldrig haft råd att spara privat till pensionen, då vi barn gått i första hand. Vår far har skott sig själv och inte tänkt alls på att mor både jobbat deltid och gått miste om tjänstepension.

Nu är hon 63 år och är medveten om att pensionen kommer att bli tuff. Jag tror att hon fortfarande skjuter problemet framför sig, låter bli att gå in och titta hur framtiden kommer att se ut.

Kan jag hjälpa henne på något sätt? Är det för sent att börja spara? På vilket sätt bör hon lägga upp sparande om det är möjligt?

Jag tror att hon kommer att fortsätta jobba något år till efter 65, än är det krut i gumman! Skämt åsido, hon har god hälsa och lever förhoppningsvis länge till, men det vet man ju aldrig.

Tacksam för svar! //Dotter som vill hjälpa sin mor

PS. Jag själv har precis upptäckt det här med att investera pengar i fonder, hade jag bara känt till det tidigare…

 

Hej hej,

Jag kan bara berätta hur jag skulle agera i samma situation.

Jag tror att grundregeln är att det är aldrig för sent att börja spara. Frågan är om det kommer fungera i din mammas vardagsekonomi… kanske blir det helt enkelt inga pengar över i slutet av månaden. :confused:

Du skrev att din mamma förmodligen inte har tittat på hur framtiden (och då framförallt inkomsten) kommer se ut när hon väl bli pensionär. Det är faktiskt viktigt att hon ändå gör det. Kanske blir den framtida inkomsten läskigt låg men hon blir i alla fall inte överraskad. Och då finns också grunden för verklighetsförankring och därmed en strategi. Ingen gissning längre och oklarhet om hon kommer klara sig.

Vad som skulle funka är att hon redan nu anpassar sitt livsstil efter hur privatekonomin kommer se ut då. Kanske leva lite mer sparsamt, säga upp onödiga abonnemang, osv. Ta ner månadskostnader. Det passar inte alla men själv lever jag ett sådant liv: “konsumindra”, bara satsa pengar på saker som verkligen gör skillnad, hitta nöje och glädje i saker som är gratis, inte bry sig så mycket om vad andra tycker om status och sluta följa med i nutidens konsumtionshets.

Gör hon det redan nu så kan hon långsamt vänja sig hur livet kommer se ut och samtidigt börja spara överskottet med hjälp av inkomsterna som hon kommer ha så länge hon fortsätter jobba. Först bygga upp en buffert på ett sparkonto för att kunna klara av framtida stora, oplanerade utgifter och kanske så småningom också månadsspara i globala indexfonder. Helt beroende på tidshorisonten självklart och om hon verkligen klarar av inte röra dessa pengar på ett bra tid.

Vet inte om mitt svar hjälper dig, men detta var mina tanker iaf. Kudos för att du vill hjälpa din mamma!

Tack för ett bra svar Adde! Jag ska se till att hon kikar på hur den framtida pensionen ser ut, så att hon kan börja anpassa sig därefter.

Du nämnde att hon alltid har tänkt på barnen först. Nu är det din tur att ta din lön och spara till din mamma.

Philip, absolut så kommer jag att göra vad jag kan för att hjälpa henne. Men nu undrar jag om hon kan göra något för att förbättra sin framtida pension själv :slight_smile: