Hur ska vi investera större summor till barnen långsiktigt?

Vi ska investera 100 000 vardera till våra tre barn med ungefärliga tidshorisonter på 7, 13 och 19 år. Allt i kapitalförsäkring barn. Hur bör vi placera pengarna? Något särskilt att tänka på i dessa tider?

 

Mvh

Annika

Risken att investera nu innebär en nedgång på typ 50% av kapitalet eller mer.
Risken att inte investera nu innebär en missad uppgång.

Även om du köpte precis innan dotcom kraschen så efter 12 år så återhämtade kapitalet.
Därmed så om du investerar allt i Länsförsäkringar Global indexnära, som många andra av oss, med så lång sparhorisont, så kommer du i alla fall ha pengarna och lite mer efter 13 år. Efter 19 år mycket mer än kapitalet.

Med 7 år sparhorisont kan du placera 70% i LF Global indexnära. Sedan 30% i räntefonder. Ombalansera varje år så det är 10% mindre i aktiefonden. Dvs 60/40 om 6 år.

Mvh

Viktigt också att sparandet blir rättvist när barnen är i olika åldrar.
Det finns många bra tips nätet, googla med sökorden:
spara rättvist barnen.

Hej Annika!

Angående hur du skulle kunna placera till barnen så har Jan gjort en artikel som heter “Globala Barnportföljen”, läs gärna den!

Jag hade satt in hela summan på samma konto. När äldsta barnet ska ha pengarna skulle jag sålt av rubbet och delat på tre. Sedan får ni fundera på vad ni ska göra med de andra 2/3. Låta vara kvar i investeringen eller ta ut. Risken är att ett av barnen ska få pengarna i en dipp och ett annat på en topp. Det blir lite orättvist. Involvera barnen när det är dags för första uttaget. Det jag ser som en risk är att det blir osämja pga något barn fick mer än det andra.

Det är väl upp till barnen om de vill ta ut sina pengar i en dipp eller inte. Jag hävdar nog att det bara funkar att göra som du säger om barnen är väldigt nära i ålder. Sen är det ju inte säkert att det på 18-års dagen ska säljas 100% av investeringarna. Barnen kanske ska plugga och kommer inte behöva pengarna på många år än.

Det är svårt att skydda sig mot börsnedgångar utan att offra avkastning. I TS fall är det ju 12 år mellan barnen, de pengarna måste ju vara på börsen även efter att äldsta fått sina. 12 år kan ju göra mycket bara genom inflation, dvs yngre syskon får garanterat mycket mindre om pengarna ligger på bankkonto.

Näe håll barnens konton åtskilda, då är det lätt att hålla reda på vem som fått vad insatt.

Eftersom det finns en planerad sparhorisont så tolkade jag TS att investeringen skulle säljas av efter den tid de skriver. Självklart tycker jag att barnen ska vara med och bestämma om pengarna ska tas ut eller ej, barn är olika men som du skriver, det verkar skilja 12 år på yngsta och äldsta, så den yngsta kanske är lite ung när första uttaget ska ske.

Jag räknade också kallt med att barnen skulle få samma summa avsatt och lika många insättningar. Jag hade också investerat pengarna i samma fonder. Då räcker det med ett konto tycker jag.

Spar man på samma konto tills första uttagen blir så tycker jag att det är då man delar summan på barnen. Sedan får föräldrar och barn besluta vad som sker med pengarna som är kvar.