Hur skall jag tänka

Hej

Lyssnar på er podd och har anamat resonemanget kring de 4 hinkarna.

Jag tycker det verkar logiskt och det passar mitt intresse och riskbenägenhet.

Det jag inte riktigt kopplar är vad jag skall ha i de olika hinkarna och hur jag skall tänka.

Det jag framförallt tänker på är min pension d vs det som avsätts i allmän och tjänstepension samt mitt eget privata pensionssparande. Jag funderar även över den amortering jag gör om jag istället skall lägga de pengarna i en hink istället.

Mvh

Anders

 

Hej Anders

Under förutsättning att du ännu har decennier kvar till pensionen skulle jag svara att poängen med hink-strategin är att börja spara i rätt ände. Sparar du exempelvis till pension i aktier men inte har någon buffert är du illa ute när du ställs inför en oväntad utgift. Men för att ge några riktlinjer:

Pension kan kategoriseras som hink 3. Den delen du har inflytande över placeras lämpligen i globala aktiefonder med låga avgifter. Ap7 Såfa är ett utmärkt alternativ för PPM.

Med dagens låga räntor har man goda förutsättningar att tjäna mer pengar på börsen än vad man sparar på att amortera. Det gäller under förutsättningen att det är lån med låg ränta, mindre än 2%. Är det bolån vi talar om så se bara till än du kommit ner i en rimlig belåningsgrad först. Jag bor i storstadsregion och tillser själv att vara under 70% men vill ner till 50%. Jan har skrivit om amortera eller investera här: https://rikatillsammans.se/ska-man-bara-amortera-eller-bade-amortera-och-bygga-en-pengamaskin-samtidigt/