Hur skiljer sig specialiseringar för dataingenjörer i arbetsmarknaden?

Hej!
I universitetet jag går på finns det en del specialiseringar en ingenjör inom datateknik kan välja mellan. Jag undrade ifall ni tycker några av dessa specialiseringar är mer eftertraktade, har en högre löneutveckling eller har en mer attraktiv karriärväg än andra. Jag vet att det förmodligen är ganska svårt att säga och att man såklart ska välja det man gillar mest. Ändå är jag väldigt nyfiken på ifall det finns några märkbara skillnader. När det kommer till karriärvägar är det också hjälpsamt ifall ni kan nämna vilken arbetsposition man oftast börjar i och vilken arbetsposition man vill sikta till / sluta i. Tack!

Specialiseringar:

  • Programmering och mjukvarumetoder
  • Datornätverk, distribuerade system och säkerhet
  • Inbyggda System
  • Visualisering och datorgrafik
  • Artificiell intelligens och data mining

AI och data mining är i ropet och något jag skulle satsat på.
Likaså distrbuerade system och IT-säkerhet.

Visualisering och datorgrafik skulle gå bort för mig. Är inte estetiskt lagd och tror det har sämst karriär.

Säkerhet, säkerhet, säkerhet, det är grejen :slight_smile:
Men, för att dra ner stressen, vilken inriktning du läser spelar ingen roll, du kommer inte få en “speciallisttjänst” som första jobb/uppdrag i alla fall. Har du funderat över vilket mål du har när det gäller uppdrag/arbetsplats/område du vill arbete innom? Det är förodligen det som intresserar dig, välj efter det :slight_smile:

Jag läste en civilingenjörsutbildning inom datateknik och en master inom algoritmer, med fokus på maskinlärning och artificiell intelligens. Valde att gå all-in på teorin och läste matematiktunga kurser som diskret optimering, neurala nätverk, algoritmer för inlärning och slutledning, etc. Jobbade därtill extra under studietiden på en ML-startup.

Sen tog jag examen och det tog ungefär 1 vecka innan jag insåg att min (tämligen gedigna) ML-kompetens var applicerbar på ungefär tre bolag i Göteborg :stuck_out_tongue: samtliga inom fordonsindustrin. Som @Eri nämner, trots min erfarenhet, var det dock ingen som ville anställa en ny-exad på en data scientist-position.

Så läs det du tycker verkar mest intressant! Idag jobbar jag med organisationsförändringsarbete som inte har något alls att göra med min utbildning :slight_smile:

3 gillningar

Med fingret i luften (från mitt elfenbenstorn i akademin) skulle jag säga att det bästa bettet är säkerhet. Det finns i princip inget scenario där säkerhet inte kommer att vara en het fråga i framtiden. Därefter skulle jag säga visualisering eftersom big data trenden är så stark, väldigt många branscher har behov av visualiserade data. AI är just nu mycket på tapeten men jag skulle säga att vi fortfarande egentligen mest ägnar oss åt maskininlärning och inte så mycket faktisk AI.

1 gillning

Jag funderar på om det finns någon dimension av de här inriktningarna som kan kopplas till möjligheten att arbeta på distans, i första hand från länder utanför EU. Jag föreställer mig att många tjänster inom säkerhet har tydliga begränsningar. Är det något annat man borde tänka på utifrån ett sådant scenario? Finns det nischer som vore mer “gångbara” för utlandsdistansarbete än andra?

@JesseX tycker din fråga är superintressant för hur våra arbetsplatser och team kommer se ut om ett par år. Möjligheter till distansarbete/jobba hemma men sitta i Sverige är det fler och fler bolag som erbjuder. Finns vissa som fortsatt håller fast vid att “man ska minsan vara på kontoret” med hybridlösningar med ett par dagar i veckan tror jag de flesta IT-jobbare har möjlighet till.
Att vara anställd och sitta i annat land och jobba på distans är mer komplicerat pga lagstiftning. Pension, arbetsrätt, försäkringar etc. Inte helt enkelt men inte heller ogörbart. Fortfarande lättast att vara anställd i det land man jobbar, men man kan ju vara egen så klart.

I mitt specifika fall handlar det om att jag räknar med att få en diplomattjänst inom 1-2 år. Min sambo har då tänkt använda tiden utomlands till att utbilda sig inom IT. Det finns bra distansalternativ så själva utbildningen lär inte vara något problem att få till. När hon sedan ska börja jobba kommer vi enligt plan att vara utomlands i kanske fem år till. Eftersom hon behöver jobba på sin pension i Sverige vore det mest lämpliga att hitta ett svenskt distans-jobb. Rent formellt kommer hon att ha diplomatstatus i det land där vi bor. Vi är därmed bosatta i Sverige på vanligt sätt även om vi under några år bor utomlands.

Man har rätt hygglig ersättningsnivå på diplomattjänster, alltså när man är utomlands. En del av “logiken” bakom det är att många har sambos som inte kan fortsätta sin karriär under utlandsvistelsen. Man kan då behöva försörja hela familjen med en lön. Om man istället tänker sig scenariot att man har utlandslönen som diplomat, att sambon har en egen hygglig lön och att man dessutom hyr ut boende i Sverige så kan man lägga undan ganska stora summor varje månad.

Låter som ni har roliga år framför er? Vad jag funderar över är vilken lösning som är aktuell om din sambo vill tjäna in till pension i Sverige måste arbetsgivaren betala social avgifter i Sverige + betala in ev tjänstepension i Sverige. Tror, inte säker, att det bara är om hon har ett expat som det går. Annars är det ju en lokal anställning i det land ni befinner er i och då betalas ingen skatt eller avgifter i Sverige.

Som utlandsstationerad diplomat räknas du som boende i Sverige och det finns inga formella hinder mot att ha en svensk anställning. Att som utländsk diplomat ta en lokal anställning är bara tillåtet i ett mindre antal av de länder som Sverige har ambassader i. Sannolikheten att hitta ett “karriärjobb” i något fattigt land i t.ex. Afrika är också rätt låg. Det kan naturligtvis finnas personer som har yrken som är efterfrågade i landet ifråga. Det kan till exempel handla om att jobba på någon internationell skola.

Med digitaliseringen och möjligheten att arbeta på distans har förutsättningarna när det gäller medföljandes arbete förändrats i grunden. Det finns naturligtvis sådana faktorer som internettillgång (stabilitet) och tidszoner att ta hänsyn till. Jag har därför inte tänkt åka till någon annan typ av land än sådana där internet fungerar tillräckligt bra och där tidszonen är rätt. Man vill ju kunna delta på möten utan att behöva gå upp mitt i natten.

Det är inte uppkopplingen som är problemet utan lagstiftning. Antar att din sambo inte kommer räknas som anställd i Sverige?

Självklart kommer hon att räknas som anställd i Sverige eftersom hon i legal mening inte är bosatt utomlands.

Gör det du är intresserad av!
Det är det som är viktigast, men att ha grunden är bra och det är programmering.
Och sedan när man fått erfarenhet så kan alltid ändra inriktning om man hittar något nytt
man tycker är spännande.

Alla är ok val. Välj det du tror du kommer att tycka om mest.

Tack för alla svar!
Kanske en dum fråga men hur skulle ni jämföra “Programmering och mjukvarumetoder” med “Datornätverk, distribuerade system och säkerhet”. Jag skulle gissa på att det är enklare att hitta jobb med en programmerings inriktning men att en nätvärk och säkerhets inriktning ger en bättre löneutveckling. Har jag rätt och finns det andra märkbara skillnader?

Din framtida utveckling i branschen kommer så gott som uteslutande bero på dig själv och inte på vald inriktning. Läs det som intresserar dig mest

1 gillning