Hur sparar man ifatt skenande bostadspriser?

Jag tillhör den grupp av människor som tycker att bostadsmarknaden är kraftigt övervärderad pga extremt låga räntor, uppdämd bostadsbrist samt för stunden kanske lite väl gynnsamt skatteläge (räntebidrag och låg fastighetsavgift). Jag har dessutom en försiktig inställning till alltför stora lån. Detta är negativa egenskaper när man ska ut på bostadsmarknaden (dock inte som förstaköpare men som köpare av standardhus som är bra mycket dyrare än befintligt boende). Har de senaste 15-20 åren levt i ett klimat där slösa vinner över spara och det rätta beslutet skulle vara att maxa lånet och köpa det dyraste man kunde i storstad/universitetsstad och njuta av bostadens ökande i värde.

Den stora frågan är egentligen, hur göra för att spara ihop till sin bostad? Kanske inte fullt ut men så att man är bekväm med storleken på lånet? Vad är dina tankar kring detta?

Det man har är aktier/fonder och sin lön, men för att komma närmre så behöver ens tillgångar öka snabbare än det tänkte husets värdestegring. Inte lätt! Läser, och håller med om, det sunda i att inte ha pengar på börsen som är tänkte att användas inom fem år, men det blir mycket svårt då köpobjekten under den tiden springer iväg rätt mkt.

  • Hur kan man tänka då?
Vid finanskraschen var det lite ovanligt att huspriserna inte sjönk i Sverige, vill minnas att de gjorde det i rätt många länder. Tänker mig ändå att det finns risk att börs går ned utan att bostadspriser går ned även i framtiden men tänker att man inte är bunden att köpa hus just vid kraftig nedgång, dvs att man då kan vänta ett par år.

Har du själv haft tankar kring detta? Tänker att det kan vara en ganska allmän generell frågeställning hur göra för att spara ihop till boende på en bostadsmarknad med snabba prisökningar.

Detta är verkligen en fråga med många “if and buts”.

Om vi kollar på den matematiska aspekten så är du redan inne på helt rätt väg, du behöver spara i tillgångar som ökar snabbare än bostaden i värde (vilket i dagsläget endast lämnat fonder/aktier). Men, det beror på om du sparar, låt mig exemplifiera:
Bostad idag: 4 000 000 - vi gissar på 5% ökning per år. Om fem år ca 5,1mille.
Kontantinsatser: 600 000 idag kontra 600 000 (+1,1 mille värdeökning)om 5 år
Spara du 18 000 i månaden utan avkastning idag kommer du behöva ta ett lån på samma storlek.

Förutsatt att du har kontantinsatsen idag (600 000) och kan även spara 14 000 i mån och tänker göra detta i fem år med låga 5 % avkastning (väldigt defensiv exponering mot t.ex. räntor/aktiemarknad) så har du samma värde i ditt sparande som ökningen i bostadspriset. Väljer du ett boende för lägre än 4 mille blir detta alltså till din favör.

Men betänk att detta är rätt osannolikt, bostäder borde öka någonstans med inflationen eller i paritet med inkomstökningar, att bostadsmarknaden är fortsatt lika stark framåt som de senaste 20 åren.

Jag skulle vilja påpeka att en nedgång i bostadsmarknaden garanterat kommer betyda en nedgång på aktiemarknaden. Om man vill kan man spela på att de olika marknaderna sjunker och återhämtar sig med väldigt olika hastigheter. En nedgång på 50-70% på aktiemarknaden kan ta 1-2 år. Bostadsmarknaden kan sjunka i ca 4-5 år. Då kan börsen ha återhämtat sig (samt månadssparande när börsen är på botten kan ge enorma köplägen) lagom till att bostadsmarknaden bottnar ur. Detta är sett ur ett historiskt perspektiv. Jag skulle också vilja påpeka att aktiemarknaden är också väldigt nära all time high.

Förstår Fredriks frustration. Riskabelt att köpa i en skenande bostadsmarknad och riskabelt att köpa in sig på börsen. All time high överallt och köper man varken bostad eller värdepapper så får man 0-1% i ränta och ser pengarnas värde minska med 10% per år tills kraschen kommer. Men tänk om man väntar 20 år och inte får se en krasch utan bara löneökningar på 3-4% per år och att bostadspriserna och värdepapprena oavbrutet fortsätter upp. Hur mår man då om 20 år? En annan aspekt är att man glömmer att leva i nuet och tänker att i framtiden ska jag börja leva. Det känns nästan som att det är bättre att köpa bostaden man vill ha idag och kraschar det så får någon annan stå för det. Det är ingen som tar ansvar för något i det här landet ändå.

Jag håller med om att det är här är en jättesvår fråga som inte har något klockrent svar. Jag håller med i Patriks tidigare svar om att du tänker rätt och att aktiemarknaden rör sig betydligt mer på kortare period (volatil).

Hur jag resonerade innan jag köpte hus var att bida min tid och kanske vänta på kraschen. Det var ju sjukt sugit eftersom den inte har kommit än. Det som jag gjorde var att försöka tjäna mer pengar och fokusera på mitt kassaflöde. Min upplevelse är att många underskattar kassaflödet till förmån för t.ex. det egna kapitalet.

Det är enkelt att påverka en balansräkning (tillgångar och skulder) om man har ett stort kassaflöde. Med ett stort kassaflöde är det enkelt att både spara mycket och inte minst att låna mycket (och amortera). Så mitt råd brukar faktiskt vara att ställa sig frågan:

  • Hur kan du tjäna pengar på sådant som du tycker är så roligt att du hade gjort det även om du inte fick betalt?
Därefter skulle jag fokusera på saker som gör skillnad, t.ex. löneförhöjning. Att investera i kapp en skenande bostadsmarknad på kort sikt tror jag tyvärr är ett chichkenrace mot en vägg. Sorry att jag inte kan ge ett bättre svar.