Fråga angående okonventionellt sätt att spara till kontantinsatsen för en bostad

Hej!

Jag har funderat väldigt mycket på det här med huruvida jag ska spara ihop en kontantinsats till en bostadsrätt framöver, eller om jag ska fortsätta hyra och gå efter Jan Bolmesons egna filosofi om att det trots allt inte är så ekonomiskt pjåkigt: https://rikatillsammans.se/intervjuad-i-sydsvenskan-kring-mitt-val-att-bo-i-en-hyresratt/

Kontexten är den att jag är 23 år, nyexaminerad, och har i princip börjat mitt första riktiga jobb. Jag hade turen att hitta en hyresrätt i staden jag fick jobb i, och mitt enda problem med att bo kvar här för alltid är väl egentligen den ekonomiska biten: Att hyra lär vara dyrare i längden, och räntorna ser ju ut att bli relativt låga ett bra tag framöver… Kruxet är väl bara det att om jag ska spara så fort jag kan till en kontantinsats så kommer det ändå ta åtminstone 3 år av ganska defensivt sparande, och dessutom med låg avkastning i räntefonder/sparkonto.

Jag funderar därför på att istället för att målspara till den där kontantinsatsen med en fast tidshorisont helt enkelt gå all in i aktier enligt Globalportföljen, och sedan “rätta mig” efter avkastningen så att säga. Med andra ord: Blir det börsras om 3 år och portföljen tappar halva värdet så blir det inget bostadslån då. Samma sak om räntorna skjuter i höjden och avkastningen på börsen är sval.

Men å andra sidan… Om börsen går med en normal årlig avkastning eller till och med över genomsnittet, och räntorna fortsätter vara låga; Ja då säljer jag helt enkelt aktierna och ger mig in i ett bolån, möjligtvis med en lite lägre belåningsgrad beroende på hur bra börsen går. Min fråga angående detta är väl helt enkelt om det är någon tankevurpa jag gör här, förutsatt att mitt enda mål är att spara pengar på mitt boende på lång sikt. D.v.s att jag offrar möjligheten att helt och hållet veta när jag får råd till kontantinsatsen genom att låta börsen avgöra när jag köper bostad.

Mvh,
Mathias

Nej, du gör inte någon tankevurpa. Jag tänker precis som du och har mitt målsparande med betydligt högre risk än vad som brukar rekommenderas. Det viktiga är att du är medveten om den högst reella risken att du förlorar pengar, och att du är mentalt förberedd på det. Du ska kunna sova gott om natten och leva med ditt beslut. Ett börsras som tappar halva värdet utspritt över en period om 1-2 år kan var obehagligt.

Uppsidan som jag ser det är att om aktier är det som tjänar pengar på lång sikt så är det tiden på marknaden som räknas. Ju mer jag har inne nu desto mer tjänar jag över min livstid, även om jag i korta eller långa perioder kan ligga på minus.

Alltså, det beror ju lite på hur du tänker. Hur lång tid har du lust att eventuellt vänta? Att investera i en mer riskfylld portfölj som 90/10 gör ju att du har en större uppsida i att förkorta tiden till att kunna köpa din bostad. Men du har ju också en större potentiell nedsida med risk för betydligt längre tid till ev köp. Historiskt förekommer ju långa drawdowns.

En lite mer diversifierad portfölj skulle ju smalna av svansarna i de möjliga utfallen, dvs mindre potentiell topp om det går bra men högre golv om de närmaste åren blir dåliga.

Det blir ju en smaksak hur mycket nedsida man är beredd att riskera för potentiell uppsida. Valen är ju inte begränsade till 90-100% aktier vs sparkonto.

Tycker det låter som en bra ide. En tanke dock. Livet är nog inte riktigt så lätt att planera att man kan säga att man kan bo kvar någonstans resten av livet. Kanske det kommer familj in i bilden och längtan efter eget hus eller bara större boende gör sig påmint just när börsen står lågt?

En annan sak, du skriver att du inte ska köpa om räntorna går upp. Men jag skulle nog säga att det är det bästa tillfället att slå till för priserna lär vara lägre än om räntorna är låga. Om ditt sparande och börsen går bra samtidigt som räntorna varaktigt stiger kanske du inte ens behöver låna pengar för att köpa bostad?