Hur uppmuntra barn till sparande utan konsumption?

  1. Hej! Vi har en fyraåring som är före sin ålder i logiskt tänkande och vi funderar på att börja introducera en ekonomisk grundsyn. Vi vill gärna få honom att upptäcka glädjen i att spara till det han önskar sig. Vi har bekanta som introducerat veckopeng där hälften får gå till godis och hälften till ett sparmål till någon leksak som barnet vill ha. Vi tycker att idén är god men vår son har ingen önskan om godis och vi vill inte heller skapa ett behov av vare sig godis eller nyköpta leksaker hela tiden. Har ni några bra tips på hur vi kan uppmuntra barnet till sparande utan att samtidigt uppmuntra till konsumption?

Vad önskar han sig? För att väcka hans ekonomiska intresse bör ni fokusera på nåt han är intresserad av. Jag förstår att du inte vill uppmuntra till konsumtion, men om han vill konsumera så hade jag låtit honom göra det. Se det som att han i första hand lär sig om sparande och att prylen han konsumerar bara är en bieffekt. Prylen kommer han tröttna på, men om du samtidiga lär honom om sparande så kommer han ha nytta av det resten av livet.

Om han inte vill konsumera prylar, finns det nån upplevelse han skulle tycka vara roligt att spara till?

Ett alternativ är att köpa aktier i företag han väljer, men det känns kanske lite väl abstrakt i hans låga ålder.

En vän fångade sin äldsta sons intresse vid sju års ålder. I familjen startades en ”bank” där sonen kunde sätta in sin veckopeng och kunde han räkna ut räntan lades detta till på hans ”konto”.

Detta fungerade så bra att han aldrig ville köpa något eftersom han sparade till ett hus ?.

När sonen fyllde år fick han en hundring av en vän till hans far som bara fick användas till Lego. Detta gjorde skapade förvirring utan dess like hos sonen ?

Jag tror inte att de har ”banken” kvar då det blir svårt att hålla igång med ytterligare två barn.

Hur ni än gör kommer barnet ändå att ta efter föräldrarnas konsumtionsvanor och utvecklar med tiden samma typ av habegär, så min bästa tips är att föregå med ett gott exempel och ha som en vana att ta ungen med er när ni åker iväg och handlar. Om ni är sparsamma kommer barnet att härma er, medvetet eller omedvetet. Det är också bra träning att besöka second hand-butiker, loppisar, leksaksbutiker och vanliga affärer utan att ha pengar med sig. Utom möjligtvis för en fika. Då blir det mer för som en upplevelse. Och ta ibland en kvällspromenad på stan med hela familjen när affärerna är stängda och titta på skyltfönster. Man behöver inte äga allt roligt som man ser.

P.S. Om er son är före sin ålder i logiskt tänkande kan ni lära honom spela schack.