Index fond vs. Aktivt förvaltad fond

Hej!

Har börjat att månadsspara till pension. Är nybörjare men har börjat att läsa på. Har förstått att indexfond med låg förvaltningsavgift är att föredra. Men om man som ex. tar och jmf. en aktivt förvaltad fond låt oss säga BGF World Technology A2 och jmf. både med Global samt Teknologi index i Avanza fondlista har den med råge ex. slagit en globalfond med över 100%.

Min fråga är, är det värt att lägga till en sådan aktivt förvaltad fond och “ha koll” på den låt oss säga en gång i halvåret för att se att den fortsätter att prestera så pass bra i tillägg till mina passivt förvaltade fonder med relativt låg(DNB Global, spiltan investmentbolag, Swedbank robur access Asia).

Tack på förhand!

 

Hej! Mig veterligen finns ingen teknikindexfond. Att BGF World Technology A2 överpresterat mot en vanlig globalfond är för att teknikaktier gått som tåget de senaste åren, medan en vanlig globalfond just nu innehar enbart 17-20% teknikaktier. Vilka branscher som går bäst brukar variera över tid, så genom att välja en teknikfond behöver du då stå ut med perioder av underprestation jämfört med andra branscher och/eller globalindex (om du inte tror att du kan tajma marknaden).

Jag säger inte att det är fel att välja en aktivt förvaltad teknikfond (kanske 5 eller max 10% av portföljen), det finns mycket som talar för att teknik på lång sikt kommer fortsätta gå bra. Men du bör då reflektera över att du aktivt väljer att avvika från globalindex och därmed tror att du vet något som de flesta andra inte vet (vilket är osannolikt).

/Björn