Indexfonders värde i förhållande till underliggande index?

Hej!

Har köpt fonder från Jans årsrekommendationer och upplever inte alltid att fonderna följer indexrörelserna.

Jag tänker mig att denna, Länsförsäkringar Global Indexnära, borde följa NASDAQ index om inte världsbörserna totalt. Kan inte riktigt se denna korrelationen och har därför en fråga:

Är det 1 dags fördröjning när värdet uppdateras på fondens innehav? Går index upp den 1a syns detta i fondens värde efter handelsdagen den 2a är slut?

Eller när ska fonden korrelera med sitt underliggande index. Ibland har världsbörserna (inkl NASDAQ) gått upp kraftigt, runt 1%, men denna fonden(Länsförsäkringar Global Indexnära) har efter handelsdagen (~23.00) registrerats rört sig neråt.

Tex, efter dagens indexförändringar (2018-01-08) - DJ World Index +0,06 %, NASDAQ +0,29 %. Fonden Länsförsäkringar Global Indexnära är +1,02%

 

Med vänliga hälsningar

Emil

Till att börja med, är det rätt index du jämför med? Den fonden skall följa indexet “MSCI World Total Net Return”. Den kan nog också avvika något från indexet utifrån t.ex. hållbarhetskriterier som länsförsäkringar satt upp.

De flesta fonder rapporterar sin kurs en gång om dagen, då baserat på gårdagens kurser. Så där har du en fördröjning.

Glöm inte valutakursen! Ģår dollarn ner så hjälper det inte om index går upp.

Precis som Kalle skriver måste du jämföra med rätt index. Dessutom är det en indexnära fond och LF har något avvikande innehav jämfört med index. Dessutom så ska du tänka på avgiften som gör att en indexfond inte alltid följer indexet exakt. Om du jämför Avanza Zero med sitt index (OMXS30 tror jag det är) så är det på pricken. Dels för att det är en ren indexfond som följer index slaviskt och dels för att den saknar avgifter vilket innebär att avkastningen är orörd så att säga.

Blev du klokare nu?

/Fredrik

Japp, förstår bättre nu! Klart man ska jämföra med rätt index :slight_smile: Men tänkte eftersom Nordamerika är 62,5% av fonden borde den följa Nasdaqs rörelsemönster till stor del.

Det är 1 dags fördröjning och valutapåverkan jag missat.

 

Tackar!