Inkomst i olika valutor

Inom ett år så kommer jag att ha en utbildning som möjliggör för mig att jobba över hela europa. I nuläget så har jag en norsk arbetsgivare som betalar ut lönen i norska kronor. Då jag inte har hunnit fixa ett norskt bankkonto så överförs pengarna till mitt swedbankkonto med tillhörande avgifter samtidigt som det känns när valutakurserna skiftar.

Hur ska jag tänka och resonera kring inkomster i olika valutor? Ska jag öppna ett konto i de länder jag arbetar i eller skall jag överföra direkt till Sverige? Vilken bank är bäst att ha i Sverige för överföringar från utlandet? Vad ska jag tänka på vid val av bank utomlands?

Bor du i Sverige och jobbar endast korta perioder utomlands? Då skulle jag nog flytta hem pengarna så som du gör nu. Att ha småslattar utspridda på konton runt om i världen låter väldigt ineffektivt. Dessutom måste du ju så småningom ändå betala för överföringen om du inte använder pengarna i samma land du jobbat i.

Men för att kunna ge ett bra svar måste man veta hur/var du ska använda pengarna. Bor du t.ex. i Sverige och det är här du ska betala för bostad etc, så finns det ingen anledning att behålla pengar utomlands.

Rätt! Skall du bosätta dig utomlands, alternativt ha en dyrbar semester, låt pengarna stå kvar i det landet. Annars plocka hem dem.

Ett tips. Jag är holländare som bor i Sverige. Jag kunde öppna ett s.k. valutakonto (i euro) hos Swedbank när jag var kund där. Det var precis som ett vanligt konto men alltså i Euro istället för kronor. Det funkade fint fint för mig. Ett sådant konto är smidigt när man både tar emot och skickar iväg pengarna i euro. Antingen ofta eller vid större belopp. Banken lyckas då inte sno så mycket pengar längre. ;O

Du pratar “jobba i Europa” så det kan passa dig också. I alla fall för euroländer.

Annan fördel var att jag kunde avvakta med att överföra pengar när de passade mig eller när kursen var bra. Dessutom tror jag att banken räknar lägre växlingskostnader när man överför pengar mellan egna sina egna konton.