Investera i vin som alternativ invesstering via t.ex. RareWine Invest

Hej!

Jag har suttit senaste kvällarna och kikat runt efter lite intressanta alternativa investeringar, dels för diversifering, dels för erfarenhet, och dels för att ha något som bevarar värdet och kan agera krigskassa under en krasch/björnmarknad. Hittat ett danskt bolag, RareWine Invest.

Från vad jag kan se så erbjuds man att investera i en korg av olika viner som en portföljförvaltare sätter ihop. Enligt deras hemsida ligger förvaltningsavgiften på låga 0.7% (lågt för att vara så nichat).

Är det någon här som har erfarenhet av RareWine? Fördelar, nackdelar?
Från vad jag kan se ännu:

Fördelar:
+Ett tillgångsslag som är i princip okorrelerat med aktiemarkaden
+Låg avgift
+Relativt tät uppdatering av portföljvärdet (varje kvartal)

Nackdelar:
-Likviditet (är osäker på denna punkt, men antar att det ska hittas en köpare på marknaden, och att det ej är möjligt att sälja tillbaka till ex. RareWine)
-Inte jättemycket forskning kring detta (hittat en artikel av Masset & Henderson, dock publicerad i Journal of Wine economics, knappast en välkänd finansjournal)
-Inget “intrinsic Value”, dvs till skillnad från Aktier & räntebärande värdepapper finns inget förväntat kassaflöde annat än försäljningen. Har lite svårt med detta, vilket gör att jag har ytterst lite investerat i Guld, Silver & Kryptovaluta (totalt 5% av min portfölj).

Hoppas det är någon här inne som vet mer än jag, och kanske kan dela lite praktisk erfarenhet, kring bla beskattningen av vinsten från försäljning etc.

Wine as an alternative asset class
Länk till RareWineInvest

Med Vänliga Hälsningar,
André Granström

Det bygger ju helt och hållet på en förhoppning om att priserna ska stiga? Kolla in min tråd om investering i andras livförsäkringar istället om du är intresserad av okorrelerade investeringar.

1 gillning

Om du har ett intresse för viner så kan det vara en kul grej. Jag har kompisar som följer dem men köper vinerna själva. Systembolaget säljer ibland 100-lappar för långt mindre än 100 kr om man har kunskapen. Men som allt annat kräver det tid, engagemang och att man gillar problemen som investeringen för med sig. :slightly_smiling_face::wine_glass:

Intressant! Ja det med systembolaget har man haft turen att vara med om förut, var en dem få (1 av 48) som 2018 hade turen att få tag i en flaska whisky för 2895kr, som kunde säljas vidare för 44 500kr veckan efter. Hade dock varken engagemang eller kunskap, det var bara tur efter tips från en kompis.

Osäker på om det är värt att engagera sig i, lockelsen med just RareWine var väl att ta rygg på en förvaltare, samt en ökad likviditet genom deras tillgång till dem gamla vinbörserna (handlas fortfarande i stor utsträckning över telefon från vad jag hört). Att överlåta 0,7% om året skulle vara en “besparing”, då tiden jag skulle få lägga ner för att lära mig, hitta flaskor, åka till systembolag, förvara vinet, och sedan hitta en säljare kostar tid, pengar och energi :slight_smile:

1 gillning

Tycker detta känns som en kul investering för lekhinken, kan ju t.ex. vara kul att gå ihop ett kompisgäng. Nackdelen är väl dock att man inte kan förvara de på ett ISK. :roll_eyes:

Hur skiljer sig detta från https://www.vinovest.co/ som diskuterats förut här på forumet?

1 gillning

Jag lyssnade på en intressant podd från “Kapitalet” där Jan Guillou berättade om sin vinkällare. https://kapitalet.se/2020/09/21/vinstjakten/

Intressant enligt mig. Han byggde upp sin vinkällare genom att köpa billiga/prisvärda viner. De vinerna har blivit dyra nu. Han tycker det är trevligt att ta fram en flaska som han köpt billigt och bjuda goda vänner på. En gång fick han inbrott av vinkällarliganoch blev bestulen på mer en låda vin. Bordeaux, cheval blanc 1982. Inköpt för 800 kr flaskan. Ett paradvin. Marknadspris 13500 kr. Fick hela beloppet från försäkringen, men klarade inte av det psykologiskt att köpa in samma vin för 13500kr flaskan. Inte anständigt att betala så mycket.

1 gillning

Ett inlägg delades upp till ett nytt ämne: Investera i whiskey

Jag blev också nyfiken på RareWine Invest efter ett föredrag med dem. De verkar veta vad de gör och har gjort det framgångsrikt ett tag nu. Jag är fortsatt intresserad om jag kan finna belägg på att det är en så pass lågriskinvestering som de påstår och har den uvecklingen som de påstår (8% årligen i genomsnitt). För kostnaderna är mycket mer än 0,7%/år tyvärr. De 0,7%/år är bara kopplade till förvaringen hos dem i den skattefria zonen. På det kommer försäljningsavgift.

Scenario 1: Du köper flaskan och förvarar den hos dem (0,7%/år), plockar hem flaskan och säljer den privat. Det gör att du får lägga på moms på 25%.

Scenario 2: Du köper flaskan och förvarar den hos dem (0,7%/år), säljer via deras service (5-10% avgift på försäljningen).

Sen kommer det ju vinstskatt på detta, tråkigt nog.

1 gillning

Efter den där historien med Rudy Kurniawan (se mycket sevärd dokumentär på Netflix) så känns vin som investering lite tveksamt. Däremot att dricka, ja tack, det är ju ändå fredag.:wine_glass::wine_glass:

2 gillningar

Jag har ingen erfarenhet av att investera via rarewineinvest men funderar på det.

Det finns ett 1-timmes poddavsnitt om det som ni kan lyssna på via länken:

Tidigt 70-tal kunde man köpa rödvin på Systembolaget för 4,75 kr/flaska. Det motsvarar kanske 35 kr idag men för den pengen får du inget vin på bolaget nu.

Hm … kanske vin är en bra och trygg placering. Att den typen vin skulle tappa i kvalitet vid så lång förvaring är uteslutet eftersom det saknade kvalitet redan från början.

1 gillning

Uppdatering för att göra tråden lite mer aktuellt. Jag och @carolinebolmeson har lajvat vin-investerare via RareWine under året tillsammans med ett par kompisar. På Patreon har vi faktiskt bjudit in RareWine för en timmes förläsning där vi intervjuar dem och ställer frågor. Inspelningen och mer info finns här.

Vi resonerar lite så här:

Behöver vi pengarna om 10-20 år så säljer vi vinerna, behöver vi inte pengarna så dricker vi upp dem. Under tiden har vi lärt oss mycket om vinerna och har haft roligt.

Även om vi ser det som en spekulation så finns förutsättningarna för att tjäna pengar där. Utbudet är begränsat (går inte bara att producera dubbelt så många flaskor), för varje år minskar dessutom antalet flaskor till följd av att vinerna dricks, vinerna blir bättre för varje år och närmar sig dryckesfönstret samt när en ny årgång släpps så tenderar priset på tidigare årgångar öka och omvärldsfaktorer spelar också in.

För att svara på din fråga @Andre_Granstrom, det som jag upplever som största nackdelen är avgifterna (långt ifrån 0,4 % per år), höga minimibelopp och illikviditet. Visst, sedan pratar man om att Livex1000 eller Livex2000 har snittat ca 10 % per år, men det är ju svårt att återskapa indexet, mig veterligen finns det inget sätt att göra det på.

Riktiga vinnördar (läs: sådana som har egna tempererade källare godkände av tredje part) gillar inte RareWine då de gör det bättre själva. Men för någon som vill börja med vininvesteringar, väl införstådd med alla för- och nackdelar som det innebär, så känns RareWine som ett bra första steg. Framförallt tänker jag att det underlättar lagring samt deras lösning med Nordic Freeport att man kan investera utan skatt och moms (jämför problematik med silver).

Här kommer en uppföljning på denna tråden - vi har nu haft en portfölj hos RareWine i lite mer än 12 månader som vi har byggt upp över tid.

OBS! Notera att det här är urtypen för en lekhinksinvestering och något jag generellt avråder från. Det är dåligt i princip från alla perspektiv än “hobby med möjlighet till avkastning”. :blush:

Här är vår avkastning från start till idag:

3 gillningar

Det ser ju bra ut.
Finns det en marknad hos RareWine för att sälja tillbaka vinet?

Jag fann svaret på deras Website:

We recommend that you sign a pre-agreement with RareWine on consignment sales, thus obtaining an advantageous consignment rate of just 5-10% of the sales price. That way, we have a mutual interest in getting the highest possible price for your wines - it’s both easy and safe.

If you do not choose a consignment agreement with RareWine, you can sell the wine yourself. In case of self-sale, the entire sale price accrues to the seller. However, be aware that sales through conventional auction houses typically entail costs of 30-40% of the sales price and are associated with a number of operational risk factors.

1 gillning