Investera med lånade pengar?

Hej bästa ni!

Efter en lång tid då ekonomi varit det tråkigaste som finns har NI hjälpt mig att börja tänka lite klarare på detta. TACK

Jag har tusen frågor men börjar med en.:slight_smile:

Jag har ett lån på 2 milj. och ett hus värt ca 4 milj. Då tänker jag som så att jag vill belåna huset till 3 milj. och sätta 1 milj. i fonder el. aktier. Går det göra så här?

Min uträkning blir: Ränta på lånet skulle vara ca:30 000/år =300 000 på 10 år. Och om jag sätter in denna miljon på ett ISK i 10 år med en ränta på råna och årlig avkastning på 6% är summan uppe i 1790 000 milj.

Så utan att göra ett skit tjänar man nästan 400 000 på 10 år. Vill ni förklara för mig varför folk inte gör så?

Tack på förhand. /Niklas

Många gör så. Finns säkert minst en miljon svenskar som har både bolån och fonder. Många har kanske inte tänkt på det men det är ju faktiskt bolånet som de har investerat. Man brukar kalla det för “hävstång” när man investerar lånade pengar. Din investering svänger mer både uppåt och nedåt när du använder hävstång. Samtidigt tar du mer risker: huset kan tappa i värde, du kanske är sugen på att flytta precis när både huset och aktierna står lågt, räntan på lånet betalar du oavsett hur börsen går. Även statens PPM-fond AP7 Såfa använder hävstång, för närvarande 15% lånat, och den brukar anses vara en av de bästa fonderna som finns i Sverige.

Som jag tänkte då. Tack för svar. :slight_smile: